ABD ve Rusya, Kürdlerin Cenevre'ye katılmasını istiyor

PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli, Kürdler olmadan Suriye'de çözümün olmayacağını belirterek, Rusya ve ABD'nin Cenevre görüşmelerine Kürdlerin de katılmasını istediğini söyledi.

ABD ve Rusya, Kürdlerin Cenevre'ye katılmasını istiyor

23 Şubat'ta yapılacak ve Suriye'deki gelişmelerin gündeme alınacağı Cenevre-4 görüşmelerine Kürdlerin katılıp katılmayacağı tartışmaları devam ediyor.

Rojava'daki Kürd güçleri Cenevre'ye katılmaları gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin ise bu katılımı engellemek adına yoğun bir diplomasi trafiği yaşadığı ifade ediliyor.

ABD ve Rusya'nın ise Türkiye'yi bu konuda ikna etmeye yönelik çalışmalarının olduğu aktarılıyor.

Özellike Rusya'dan, Rojava Kürdlerinin Cenevre'ye katılması konusunda birçok açıklama yapılmıştı. En son, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Aleksey Borodaykin, Cenevre'de Kürdlerin de olması gerektiğini söylemişti.

Zaharova: Kürdler Cenevre'ye katılmalı

'Türkiye Cenevre'de olmamızı istemiyor'

Sputnik'e konuşan PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli, kendilerinin de Cenevre'ye katılması ve görüşmelerde Demokratik Özerklik yönetiminin de yer alması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Cenevre ile ilgili uzaklıklar var. Rejim bir yanda, Suriye muhalefeti bir yanda. Muhalifler kendi aralarında anlaşamıyor. 3 veya 4 Cenevre daha gerekli onlar için. Demokratik Özerklik yönetimi de Cenevre'de yer almalı. Herkes biliyor ki, Demokratik Suriye Güçleri bugün Suriye toprağının % 22'sini kontrol ediyor. Demokratik Özerklik yönetiminin Cenevre'ye katılması gereklidir çözüm için. Eğer katılımı sağlanmazsa, demek ki Cenevre'de çözümü aramıyorlar. Türklerin taleplerine kulak asmaları olmaz. Türkler Cenevre'de olmamızı istemiyor. Kürdlersiz çözüm olmaz. Kürdler kendilerini yönetiyorlar ve askeri güçleri vardır. Kürdlerle anlaşılması lazım yoksa Suriye'nin geleceği bozulur. Zaten Suriye bozulmuştur. Suriye'nin bir parçası IŞİD'in elinde, bir parçası El Nusra ve diğer örgütlerin elindedir. Bir parçası Kürdlerin ve bir diğer parçası ise rejimin elindedir. Rejimin eski gücü yok ki, tüm ülkeyi kontrol etsin ve yönetsin. Rejime şimdi yardım eden ve onun için savaşan İran ve Hizbullah'tır.

'Rusya ve ABD Kürdlerin katılmasını istiyor'

Rusya ve ABD'nin Kürdlerin Cenevre'de olmasını istediğine dikkat çeken Eli, şöyle devam etti:

Türkiye, Kürdlerin katılmasını istemiyor. Fakat Rusya ve ABD Kürdlerin katılmasını istiyor. Henüz net bir şey yok. Ancak pozitif şeyler var. Rusya, Kürdlerin katılması konusunda ısrar ediyor. "Kürdler illaki hazır olmalı” diyor. Rusya, "Kürdlersiz çözüm olmaz” diyor. Belli bir zamana kadar ısrar etmeyen ABD de artık ısrar ediyor, "Kürdler katılmalı” diyor. ABD ve Rusya bize, "Biz sizlerin Cenevre'de olmasını istiyoruz” diyorlar. Biz de onlara diyoruz. Bu yetmiyor çünkü görüşmelerde olmamızı istemeyenler var. Onun için daha fazla mücadele edilmeli, çalışmalar yapılmalı.