ABD’den Erbil’e balistik füze saldırısıyla ilişkin ilk açıklama

Pentagon, İran Devrim Muhafızları’nın Erbil’e yönelik saldırısından haberdar olduklarını ancak ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmadıklarını açıkladı.

ABD’den Erbil’e balistik füze saldırısıyla ilişkin ilk açıklama

Başkent Erbil’e gece saat 23:00’te üst üste füze ve İHA’larla saldırı düzenlendi. Füzeler ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok sivil bölgeye isabet etti.

Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi ile ailesinden 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlendi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Erbil’in kuzey doğusunun İran Devrim Muhafızları tarafından hedef alındığından haberdar olduklarını ancak ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi.

Öte yandan Reuters’a konuşan ABD’li iki askeri yetkili, saldırıda ABD üslerinin herhangi bir zarar görmediğini söyledi.

Kürdistan Güvenlik Konseyi’nden açıklama

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi de saldırıya ilişkin açıklama yaptı.  

Konseyin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“15-16 Ocak 2024 günü saat 23.30'da İran Devrim Muhafızları Erbil'de birçok sivil bölgeyi çok sayıda balistik füzeyle hedef aldı. Maalesef ilk belirlemelere göre 4 sivil şehit oldu, 6 sivil de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Devrim Muhafızları, saldırının İran’a muhalif grupların mevzilerini hedef aldığını iddia etti. Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Erbil hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır.” /Rudaw