ABD'den Haşdi Şabi'ye hava saldırısı: 3 İran subayı dahil onlarca ölü ve yaralı var

ABD, Irak ve Suriye'de İran destekli Hizbullah tugaylarına ait beş noktayı vurdu.

ABD'den Haşdi Şabi'ye hava saldırısı: 3 İran subayı dahil onlarca ölü ve yaralı var

ABD, Irak ve Suriye'de İran destekli Hizbullah tugaylarına ait beş noktayı vurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD ordusunun Hizbullah Tugayları ile bağlantılı Katayib Hizbullah örgütüne ait Irak’ta üç, Suriye’de iki yere saldırı düzenlediğini duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, basın açıklamasında şunları söyledi:

“ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Irak üslerine yönelik tekrarlanan Kata’ib Hizbullah saldırılarına karşılık olarak, ABD güçleri tam isabet güden savunma amaçlı hava saldırıları düzenledi. Hava saldırıları, Kata’ib Hizbullah’ın gelecekte koalisyon güçlerine saldırma becerisini azaltacaktır.”

Al Arabiya muhabiri ABD saldırısında 41 İranlı 25 Iraklı Haşdi Şabi unsurunun öldüğünü dile getirdi.

Mark Esper: Gerekirse başka adımlar da atacağız

Pazar akşamı ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak ve Suriye'deki İran yanlısı Hizbullah üslerine yönelik saldırıların başarılı olduğunu ve "gerekirse" başka adımlar da atılacağını açıkladı.

Mark Esber, ABD F-15 savaş uçaklarının Batı Irak ve Suriye'deki Hizbullah'a bağlı beş hedefe yaptığı baskınlardan sonra yaptığı açıklamada, "Gerekirse, kendimizi savunmak ve milisleri veya İran'ı caydırmak için daha fazla önlem alacağız" diye ekledi.

Esber , seçilen hedeflerin Hizbullah Tugaylarına ait komuta ve kontrol tesisleri veya silah cephanelikleri olduğuna dikkat çekti.

Pompeo: İran tehdidi karşısında sessiz kalmayacağız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hizbullah Tugaylarının Irak'taki yerlerini hedef alan baskınların ABD'nin Irak'taki Amerikan güçlerine İran tehdidi karşısında sessiz kalmayacağını gösteren kesin bir yanıt olduğunu söyledi.

"Bugün yaptığımız şey, Başkan Trump'ın aylar ve aylar boyunca söylediklerini açıklığa kavuşturarak kararlı bir yanıt almak, yani İran askerlerimizi tehlikeye sokacak eylemlerde bulunurken tembellik etmeyeceğiz."

Irak'ta ilk kez bir Amerikalının ölümüne yol açan füze saldırısından iki gün sonra gerçekleşen saldırılarda düzinelerce militan öldürüldü ve yaralandı.

Al-Arabiya'da yer alan habere göre, Amerikan baskınlarında öldürülenlerin sayısı, 3 İranlı subay da dahil olmak üzere 25'e yükseldi ve Amerikan bombalaması sonucu Irak Haşdi Şabi milis yapılanmasının 38 üyesi yaralandı.

Agence France-Presse (AFP) , ABD'den Suriye ve Anbar'daki Irak Hizbullah milislerinin 5 üssüne yapılan saldırılarda gerçekleşen ölümlerin 15'e ulaştığını bildirdi.

Pentagon, Amerikan uçaklarının Irak Hizbullah milislerinin karargahına baskınlar başlattığını ve bu baskınların sonucunda ilk edinilen bilgiler ışığında milis lideri Abu Ali Khazali de dahil olmak üzere çok sayıda militanın ölümüne ve yaralanmasına neden olduğunu açıkladı.

Bir Amerikan askeri kaynağına göre, Amerikan F-15 savaş uçakları, Irak Hizbullah milislerine ait Irak, Anbar'da 3 ve Suriye'de 2 olmak üzere 5 noktayı hedefledi.

Irak Hizbullah'ın üslerini hedef alan Amerikan bombalaması, ilk belirlemelere göre 10 ölüm ve 14 yaralı ile sonuçlandı.

Amerikan ordusunun yaptığı açıklamada, Irak Hizbullah'ının hedeflendiği beş silah deposu ve komuta ve kontrol sahaları da dahil olmak üzere beş baskının gerçekleştirildiği belirtildi.

Pentagon, baskınların Irak'ta bir Amerikan askerinin öldürülmesine yanıt olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, hava saldırısını "egemenlik ihlali" şeklinde nitelendirdi.