ABD'den 'Kürdistan Ordusu' hamlesi

El-Kuds el-Arabi gazetesi, ABD'nin liderlik ettiği 'uluslararası koalisyon' destekli Rojava'da yeni bir Kürt askeri gücü kuracağını, ordunun adının "Suriye Kürdistan Ordusu” olacağını belirtti.

ABD'den 'Kürdistan Ordusu' hamlesi

Londra'da yayın yapan El-Kuds el-Arabi gazetesinde bugün yayımlanan bir başyazıda, ABD'nin liderlik ettiği uluslararası koalisyon tarafından desteklenen "Kürdistan Suriye Ordusu'nun” kurulacağı bilgisi verildi.

Gazetede ordunun 15 kişiden oluşacağı belirtilirken, çekirdeğini Peşmergelerin oluşturacağı ordunun amacının Rojava'yı IŞİD başta olmak üzere terörist gruplardan korumak olduğu belirtildi.

Kürdistan Demokrat Partisi Merkez Komitesi Üyesi Kava Azizi'nin de görüşlerine yer verildiği gazetede Kava Azizi "bu siyasi-askeri adım, Kürt bölgelerini PYD'ye bırakan Suriye iktidarı tarafından marjinalize edilen muhalif partilerden oluşan "Kürt Ulusal Konseyi'nin” talebi üzerine geldi.”

Gazeteye göre PYD tarafı bu oluşumdan hoşnutsuz olurken, bu adımın 'Kürt-Kürt çatışması' doğurabileceğine yer verildi.

Amerika'nın bu adımının tehlikeli olacağına yer veren Arap gazetesi, ABD'nin 'Suriye'nin içerisinde Kürt varlığının oluşması noktasında kararlılığını' sürdürdüğünü lakin bu görevi PYD yerine Kürdistan Suriye ordusuna vereceğini belirtti.

Bu gelişmenin Rusya tarafıyla birlikte değerlendirildiği yazıda son olarak şu ifadelere yer verildi:

Rusya tarafından önerilen anayasanın ilgili kısmı ile beraber değerlendirirsek, devlette Arap ismi kaldırılacak ve Kürtlere bölgelerinde özerlik verilecek. Halk referandumundan sonra "Suriye Cumhuriyetinin” bazı topraklardan vazgeçme ihtimali de söz konusu. Gelişmeler Amerika ve Rusya Suriye sorununu çözerken Kürt meselesini halletme konusunda ikna olduklarına bir işaret ediyor.