ABD'den DSG'ye Rusya ve Esad uyarısı

Türkiye ve Rusya, Suriye mutabakatı imzalarken ABD kanadından Suriye Demokratik Güçleri'ne uyarı geldiği belirtiyor.

ABD'den DSG'ye Rusya ve Esad uyarısı

Türkiye ve Rusya, Suriye mutabakatı imzalarken ABD kanadından Suriye Demokratik Güçleri'ne uyarı geldiği belirtiyor.

The Defence Post'ta yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane adına Washington'a giden Suriye Demokratik Konseyi Başkanı İlham Ahmed'in Esad rejimi ve Rusya ile birlikte hareket etmeme ve konuşmama konusunda uyarıldığını söylediği aktarıldı.

Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen ve 10 maddelik bir anlaşma mutabakatı ile sonuçlanan görüşmelerden önce gerçekleşen toplantıda konuşan yetkilinin Amed'e söylediğine göre ABD, Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilmeyecek...

Toplantı ile ilgili İlham Ahmed ve beraberindekiler yorum yapmazken, toplantıya katılan ABD'li yetkililer de sorulara cevap vermediler.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ABD kuvvetlerinin DSG'nin kontrolündeki bölgeyi savunmasını ya da kuzeydoğu Suriye'den tamamen geri çekilmelerini istedi. Böylece DSG, Suriye hükümetinin kuzeydoğuya dönmesi için siyasi bir anlaşma yapabilir.

22 Ekim Pazartesi günü yapılan Washinton'daki toplantı hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa göre, Washington’ın kıdemli diplomatlarından birininin sinirlendiği ve Ahmed’e Türkiye önderliğindeki saldırılara karşı DSG'nin, kendilerini koruma amacıyla Esad rejimi ve Rusya ile anlaşmasına izin verilmeyeceğini belirttiği kaydediliyor.

Haberde Ahmed'in, 176 binden fazla insanı yerinden eden ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Türkiye'nin işgalini durdurmak için Trump yönetimi ve Kongresi ile görüşmek için Washington'da bulunduğu ifade ediliyor.

Öte yandan haberde, Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı'nın da ayrıca, Türk kuvvetlerinin Ras el-Ayn sınır kasabasında sivillere karşı beyaz fosfor kullandığına dair suçlamalardan sonra yasaklı silahların olası kullanımını araştırdığı belirtiliyor.