Türkiye'den Rojava Harekatı'na ilişkin açıklama

Türkiye, ABD arabuluculuğunda 120 saatlik ateşkesle durdurduğu Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu noktaladığını duyurdu.

Türkiye'den Rojava Harekatı'na ilişkin açıklama

Türkiye, ABD arabuluculuğunda 120 saatlik ateşkesle durdurduğu Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonunu noktaladığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır" dendi.

Bakanlık, "Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG'nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir" açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump da "operasyonun" sonlanmasının ardından kişisel Twitter hesabından ilk değerlendirmeyi yaptı.

Trump, "Türkiye, Suriye ve Orta Doğu konusunda iyi haberler var gibi görünüyor. Daha fazla bilgi gelmeye devam edecek" diye yazdı.

ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşma gereği Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik saldırıya verilen 120 saatlik aranın bitimine saatler kala YPG'den tamamen çekildik açıklaması gelmişti.

Amerika Birleşik Devletleri'nden üst düzey bir yetkili, Suriye'nin kuzeyindeki YPG güçlerinin "güvenli bölgeyi" terk ettiğini açıklamıştı.

Aynı yetkili, DSG Komutanı Mazlum Kobane'nin anlaşma şartlarını tamamen yerine getirdiklerini söylediğini kaydetmişti.

Türkiye de Soçi'de Rusya ile 10 maddelik Suriye mutabakatını açıklarken, Tel Abyad ile Rasulayn arasında, 120 kilometrelik alanda, 32 kilometre derinliğinde oluşturulacak olan güvenli bölgenin uygulanmasına devam kararı alındı.

Erdoğan, “23 Ekim, 12.00’den başlayarak 150 saatte YPG sınırdan çekilecek. 10 km derinlikte Kamışlo hariç Rus-Türkiye devriyesi başlayacak” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, “Suriye'de kalıcı barış ancak toprak bütünlüğüne saygı duymakla sağlanabilir. Suriye hükümetiyle Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılmalı. Kürtlerin hakkı ancak böyle sağlanabilir” diye konuştu.