ABD'den Reisi kararı: BM'nin anma töreni boykot edilecek

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, ABD'nin, bu ayın başlarında bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi'ye Perşembe günü yapılacak Birleşmiş Milletler anma törenini boykot edeceğini söyledi.

ABD'den Reisi kararı: BM'nin anma töreni boykot edilecek

193 üyeli BM Genel Kurulu geleneksel olarak, öldüğü sırada devlet başkanı olan herhangi bir dünya liderini anmak için toplanır. Anma töreninde Reisi hakkında konuşmalar yer alacak.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili Reuters'e "Bu etkinliğe hiçbir şekilde katılmayacağız" dedi. ABD boykotu daha önce bildirilmemişti.

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler misyonu yorum yapmaktan kaçındı.

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in potansiyel halefi olarak görülen radikal lider Reisi, 19 Mayıs'ta kötü hava koşullarında helikopterinin Azerbaycan sınırı yakınındaki dağlara düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

ABD'li yetkili, "Birleşmiş Milletler, İran halkının on yıllardır süren zalimlerini anmak yerine İran halkının yanında durmalı" dedi. "Reisi, 1988'de binlerce siyasi mahkumun yargısız infazı da dahil olmak üzere çok sayıda korkunç insan hakları ihlaline karıştı."

Yetkili, "Özellikle İran'daki kadınlara ve kız çocuklarına yönelik, kayıtlara geçen en kötü insan hakları ihlallerinden bazıları onun görev süresi boyunca gerçekleşti" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, helikopter kazasının kurbanlarını anmak için 20 Mayıs'ta ilgisiz bir toplantının başında bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. ABD'nin BM Büyükelçisi Yardımcısı Robert Wood isteksizce 14 mevkidaşının yanında yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin Reisi'nin ölümüyle ilgili "resmi başsağlığı dileklerini" ilettiğini söyledi. Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby de aynı gün şunları söyledi: "Bu kişinin ellerinde çok fazla kan olan bir adam olduğuna şüphe yok. "

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, İran'a başsağlığı dilemesi nedeniyle bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

63 yaşındaki Reisi, 2021'de cumhurbaşkanı seçildi ve görevdeyken ahlak yasalarının sıkılaştırılmasını emretti, hükümet karşıtı protestolara kanlı bir baskı uyguladı ve dünya güçleriyle nükleer müzakerelerde sert bir baskı yaptı.

Reuters