Trump'tan gündeme bomba gibi düşen 'İran' itirafı

ABD’nin geçen dönemki eski Başkanı Donald Trump İran’a ilişkin çarpıcı itiraflarda bulundu.

Trump'tan gündeme bomba gibi düşen 'İran' itirafı

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2 Kasım’da yaptığı bir seçim mitinginde, "Daha önce hiç anlatmadığım bir hikaye" diyerek İran'la yaşadıkları bir olayı ifşa etti.

Gündeme bomba gibi düşen itirafta Trump, İran'ın ABD'ye İHA'yı vurduktan sonra iş birliği yaptıklarını ve Tahran yönetiminin Washington'u bilgilendirerek ABD üslerine füze attığını ancak beşinin havada imha edildiğini, diğerlerinin de üssün etrafına düştüğünü söyledi.

ABD eski Başkanı Donald Trump'tan, çarpıcı bir İran itirafı geldi. Trump, 2020'de ABD'nin düzenlediği hava saldırısında öldürülen Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani konusunda İran ile ittifak yaptıklarını açıkladı.

"İranlılar, bizi arayıp 'itibarimizi korumak için üslerinizi vurmamız lazım' dediler"

İranlı general Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından İran'ın ABD üslerine yaptığı saldırıların önceden haber verilmiş olduğunu itiraf eden Trump, "İranlılar bizi aradılar ve 'Dinleyin, başka seçeneğimiz yok' dediler. Sizi vurmalıyız. Çünkü bizim kendimize saygımız var. Ve onları anladım" dedi.

İran'ın söz konusu suikastten sonra kendisiyle iletişime geçtiğini anlatan Trump şunları söyledi:

 ''Bu daha önce hiç anlatmadığım bir hikaye. İran bir İHA'mızı düşürdüğünde İHA 14 yaşındaydı. Pek değerli değildi. Yakınlarda 39 mühendis ve pilotun bulunduğu büyük bir motorlu uçak vardı. Generallere sordum, 'arkasındaki uçağı mı düşürdüler?' "Hayır efendim, yapmadılar" dediler. Bu ilginç dedim. Ama İran'ı vurmamız gerekiyordu, o yüzden onları çok sert vurduk. Radarlarını ve farklı şeyleri devre dışı bıraktık ve eğer bize karşı gelirlerse onlara asla mümkün olduğunu düşünmedikleri şeyler yapacağımıza dair bir açıklama yaptım. İranlılar bizi aradılar, "Başka çaremiz yok, itibarımızı kurtarmak için sizi vurmamız lazım. Belli bir askeri üsse 18 füze fırlatacağız ama endişelenmeyin, füzeler üsse ulaşamayacak.” diyerek garanti verdiler. Söyledikleri gibi 18 füze atıyorlar, 5'i havada imha oluyor. Diğerleri üssün çevresine düşüyor''

İran, ‘Kasım Süleymani'nin intikamını aldık’ demişti

İran, Süleymani suiskastinin ardından misilleme olarak ABD'nin Irak'ta Anbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil'de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara en az 22 füze atmıştı.

Saldırılar gece yarısı saatlerinde başlamış ve İran Devrim Muhafızları saldırıların ABD'nin ölüdrdüğü Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin intikamını alındığı açıklanmıştı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İran'ın Irak'taki Amerikan üslerini füzeyle vurmasını "yüzlerine tokadı indirdik" şeklinde nitelendirdi; Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin "direnişe yol açtığını" belirterek "Onun şehitliğinin yol açtıkları karşısında eğiliyorum" dedi.