ABD'den Suriyeli muhaliflere YPG teklifi

ABD'den Suriyeli muhaliflere YPG teklifi

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyon tehditleri ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayı bitmeden güvenli bölge oluşturulmazsa kendi yolumuza gideriz" açıklamaları sonrası ABD yönetiminden yeni bir hamle geldi.

Trump yönetimi, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyeti Antep'e gönderdi. Suriyeli muhaliflere görüşen ABD heyeti, muhalif kanat temsilcilerine, Fırat’ın Doğusu’nda Türkiye'nin olası harekatını engellemek amacıyla ABD ve Suriye'deki stratejk ortağı olarak gördüğü Halk Koruma Birlikleri'ne (YPG) destek verme teklifinde bulundu. ABD Dışişleri müsteşarlarından Michael Koplovsky ve Zehra Bill, Rakka, Haseke, Deyr ez Zor bölgelerini temsil eden bir çok isimle Antep’te görüştü.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Gire Spi (Tel Abyad), Rasul Ayn, Rakka, Haseke, Deyr ez Zor Yerel Meclisi Yönetimleri, STK temsilcileri ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı ile görüşen ABD heyeti, "YPG kontrolündeki bölgelerde yer alın, can güvenliğinizi sağlarız" taahhüdünde bulundu.

Antep'te yapılan toplantılara katılan muhalif isimlerin görüşme detaylarına dair verdiği bilgilerden öne çıkanlar şöyle:

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de IŞİD'le mücadele nedeniyle YPG'ye silah ve cephane sevkiyatı ile birlikte savaşçıların eğitimini de sürdürüyor.

ABD Dışişleri Temsilcileri Suriyeli muhalif isimlerle 16-19 Eylül tarihlerinde Antep Yasem Plaza’da bulunan Dışişleri Özel Ofisi’nde görüştü. Görüşmede, "Mardin, Ceylanpınar, Akçakale, Kilis, Urfa gibi merkezlerden gelen muhaliflere çalışmalarınızı beldelerinizde yürütün. YPG ile anlaştık. YPG, Esad yönetimine karşı sizinle birlikte savaşmaya hazır" denildi.

ABD heyeti ile yapılan görüşmelere katılan Gire Spi (Tel Abyad) ve Resul Ayn heyetinden bazı isimler ABD’li yetkililerin YPG'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladıklarını belirtti. Söz konusu görüşmede YPG'nin terör örgütü IŞİD'e karşı önemli bir mücadele sergilediğini dile getiren ABD’li bürokratlar,Esad rejimi ve müttefiklerine karşı da YPG'nin varlığının öneminden söz ettiler.