ABD'li diplomat: ABD, bağımsız Kürdistan politikasını değiştirebilir

ABD'li diplomat: ABD, bağımsız Kürdistan politikasını değiştirebilir

ABD'nin Ankara ve Bağdat Büyükelçilik görevini yürüten James Jeffrey, ABD’nin müttefik ülkelerin bölünmesi ile ilgili politikasını değiştirmesinin zor olduğunu savundu. Jeffrey, ancak “İran’ın, Irak’taki nüfuzunun artmaya devam etmesi ve bunun ülkede Suriye veya Lübnan’a benzer bir kaos ile sonuçlanması durumunda, ABD’nin bağımsız Kürdistan’a ilişkin politikasını gözden geçirmek zorunda kalabileceğini” belirtti.

ABD'nin Ankara ve Bağdat Büyükelçilik görevini yürüten James Jeffrey, Rudaw İngilizce'ye Kürdistan'ta 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu konusunu değerlendirdi. Referandumun düzenlenmesi durumunda büyük çoğunluğun 'bağımsızlık' yönünde oy kullanacağını söyleyen Jeffrey, ABD'nin uzun süredir Irak politikasının şu anda bir değişikliğe uğramadığını öne sürdü.

Iraklılar için en iyi çözümün birleşik Irak olduğunu savunan Jeffrey, Irak'ın uluslararası kamuoyuna entegre olmuş, bağımsız bir devlet olması gerektiğini söylerken, Kürdistan bölgesinin Irak'tan ayrılmasının merkezî hükümeti zayıflatarak güçsüz duruma düşeceğini öne sürdü.

ABD’nin müttefik ülkelerin bölünmesi ile ilgili politikasını değiştirmesinin zor olduğunu ifade eden Jeffrey, ancak “İran’ın, Irak’taki nüfuzunun artmaya devam etmesi ve bunun ülkede Suriye veya Lübnan’a benzer bir kaos ile sonuçlanması durumunda, ABD’nin bağımsız Kürdistan’a ilişkin politikasını gözden geçirmek zorunda kalabileceğini” belirtti.

Jeffrey, “Bağımsız bir Kürdistan, Saddam rejiminin düşürüldüğü 2003 yılından bu yana olduğundan daha güçlü veya daha güvenli bir yer olacak mı?” dedi.

James Jeffrey daha önce yaptığı açıklamalarda James Jeffrey, bağımsızlığın her Kürt liderinin ajandasında olması gerektiğini söylemişti.

Jeffrey, Kürdistan'ın bağımsızlığı ile ilgili olarak kararı halkın vermesi gerektiğini dile getirmiş, Kürtler sayesinde Irak'ın halen demokrat bir ülke olduğunu lakin Kürdistan'ın bağımsızlık ilan etmesi durumunda dahi Irak'ın varlığını sürdürebileceğini dile getirmişti.