ABD'li yazardan Bilgisayar oyunu için Kürdistan coğrafyası tavsiyesi

ABD'li yazardan Bilgisayar oyunu için Kürdistan coğrafyası tavsiyesi

 ABD’li yazar Prof. Thomas Strong, Dünyanın en popüler oyunlarından Call Of Duty oyunun yapımcı ve geliştirici Infinity Ward'ın oyunun içeriğini zenginleştirip geliştirmek için Kürdistan coğrafyası ve Kürt meselesinden yararlanabileceğini söyledi.

Missouri-Columbia Üniversitesi öğretim üyesi yazar Profesör Thomas Strong, koronavirüs salgını döneminde eve kilitli kaldığı zamanlarda 11 yaşındaki oğlunun Call of Duty oyununun 2019’d açıkarılan yeni sürümünü oynamak istediğini, kendisinin de ebeveyn olarak ona izin vermeden önce oyunu kontrol ettğini belirtiyor.

Türkiye, Irak, Suriye ve İran'daki Kürtlerle ilgili çalışmalar yapan bir siyaset bilimi profesörü olarak, Ortadoğu'ya seyahatler gerçekleştirdiğini belirten Strong, ancak oyunun yapımcı ve geliştirici Infinity Ward'ın Ortadoğu’yu işlerken bölgenin siyasi, kültürel ve coğrafik özelliklerini gözardı ettiğini fark ettiğini ifade ediyor.  

Infinity Ward’ın teknik ve grafik olarak mükemmel bir oyun oluşturmak için milyonlarca dolar harcadığını, ABD Deniz Piyadeleri ve danışmanlarından, silahlar ve küçük birim taktiklerinin tüm ayrıntılarını doğru aldıklarını belirten ABD’li profesör, oyunun kahramanı olan Ferrah Kerim karakteri için Rojava’daki Kürt kadın savaşçılardan esinlendiğini ancak kadın savaşçının Kürtçe yerine Arapça konuşmasının yanlış olduğunu söylüyor.

Strong, Ortadoğu kanaklı bir film veya oyunda, II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’ndan kaçıp Ruslara sığınan Yahudi bir kızı anlatırken onu Alman bir Hristiyan şeklinde tanıtmak, Naziler’den hiç bahsetmek ne kadar yanlış ise, bu oyunda da Kürt karakterin bu şekilde işlenmesinin yanlış olduğunu dile getiriyor.  

ABD’li yazar ayrıca, Kürt toplumunda kadının rölüne dikkat çekerek, Infinity Ward'ın bu örneği alması ve kafasına göre çevirmesinin gayet yanlış göründiğünü, bu ayrıntı ile birlikte oyunun içeriğinin güçlendirilmesi için Kürdistan coğrafyası ve Irak, Türkiye, Suriye ve İran’da yaşanan Kürt sorunundan da faydalanabileceğini belirtiyor.

Suriye'deki Kürtlerin 1950'lerden beri Arap milliyetçi rejimler tarafından kötü bir şekilde ezildiklerine dikkat çeken yazar, bugün çoğu bölgedeki Arap siyasi gruplarının aksine, Kürt hareketlerinin çoğunda kadınların gerçek liderlik rolü üstlendiğine vurgu yapıyor.

Yeni sürümü geçen yıl çıkmıştı

ABD destekli oyun geliştirici Infinity Ward'ın hazırladığı 'Call of Duty' bilgisayar oyununun yeni versiyonunda geçen yıl piyasaya sürülmüştü.

“Call Of Duty” isimli bilgisayar oyunununun kahramanlarından biri Rojavalı kadın savaşçı. Oyun, kadın savaşçı Farrah Kerim’in verdiği mücadeleyi konu ediniyor.

Hikayenin yazarı Taylor Kurosaki de, senaryu oluştururken Rojava’daki savaşçılardan ilham aldığını söylemişti.