CENTCOM: Suriye'de ne kadar kalacağımız siyasi bir karara bağlı

CENTCOM: Suriye'de ne kadar kalacağımız siyasi bir karara bağlı

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, terör örgütü DAİŞ tehdidinin hala devam ettiğini belirterek, ABD’nin öngörülebilir bir geleceğe kadar Suriye’de askeri varlığını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

McKenzie, Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği online panelde değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü DAİŞ’in tehditlerine devam ettiğini anımsatan McKenzie, "Suriye'de ne kadar kalacağımızı bilmiyorum. Elbette ki sonsuza kadar orada kalacak değiliz. Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak. Biz de o kararı icra etmeye hazır olacağız" ifadelerini kullandı.

McKenzie, ABD’nin öngörülebilir bir geleceğe kadar Suriye’de askeri varlığını sürdürmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

IRAK AÇIKLAMASI

İran'ın ABD ile Irak arasındaki ilişkileri koparmaya çalıştığını söyleyen Orgeneral McKenzie, ABD ile Irak arasında yarın bakanlar seviyesinde stratejik diyalog görüşmelerinin başlayacağını ve bu görüşmelerin iki ülke arasındaki uzun dönemli ilişki açısından kritik olduğunu kaydetti.

McKenzie, "Irak hükümetinin ABD ve koalisyon kuvvetlerinin ülkede kalmasını isteyeceğine inanıyorum" diye konuştu.

AFGANİSTAN'DAN TAMAMEN ÇEKİLME PLANI

ABD'nin Afganistan'da Taliban ile yaptığı anlaşmayı da değerlendiren Orgeneral McKenzie, Taliban'ın güvenilir ortak olacağını göstermesi gerektiğini ve bu konuda henüz kendisinde olumlu bir kanı oluşmadığını anlattı.

McKenzie, ABD'nin Taliban ile yapılan ilk anlaşma çerçevesinde Afganistan'daki asker sayısını 8 bin 600'e çekeceğine, ancak beklenen koşulların yerine getirilmemesi nedeniyle daha aşağı çekmeye hazır olmadığına dikkati çekti.

Kenneth F. McKenzie, şartlar yerine getirildiği takdirde ABD'nin Mayıs 2021 itibarıyla Afganistan'daki askerlerinin tamamını çekmiş olacağını da kaydetti.