Hüda-Par: Hükümet Kürt sorununun çözümü için adım atmalı

Kürtlerin referandumda hükümete Kürt sorununun çözümü için adım atması uyarısında bulunduğunu söyleyen Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Ülke için tarihi bir dönüm noktası olan bu referandumda partimiz tarihsel bir duruş sergiledi, " dedi.

Hüda-Par: Hükümet Kürt sorununun çözümü için adım atmalı

"Millet kararını vermiştir” diyen Yapıcıoğlu yeni döneme ilişkin olarak, "Artık hükümetin sorumluğu artmıştır. AK Parti, artık icra makamıdır. Çözemediği her sorunun sorumlusudur” diye konuştu.

Referandumdan sonra AK Parti'nin önünde bir engel kalmadığını vurgulayan Yapıcıoğlu şöyle konuştu:

"AK Parti daha önce özellikle Kürt meselesini çözme noktasında bazı vesayet odaklarınının engelinden söz etmişir. Biz de daha önce yaptığımız açıklamalarda referandumdan evet çıkarsa hükümetin önünde artık bir bahanesi kalmayacak demiştik.

Hükümet Kürt sorununu eğer gerçekten çözmek istiyor ve yoldaki engellerden dolayı çözemiyor ise artık önünde bir engel yoktur. Yok eğer bunu bahane olarak kullanıyorsa bahanesi artık elinden alınmıştır. Hükümet ya çözmeye artık mecbur kalacak ya da bu konuda ki maskesi düşmüş olacaktır.”

Bölgede HDP'ye bazı illerde verilen yüksek hayır oylarının hükümete bir uyarı olduğunu belirten Yapıcıoğlu, "hükümetin Kürt sorunu yokmuş gibi davranmaya devam edemeyeceğini” söyledi.

Kürtlerin 7 Haziran da HDP'ye tarihte görülmemiş bir destek verdiğini ifade eden Yapıcıoğlu, "Ama bu destek sanki PKK'ye, PKK'nin elindeki silaha, şiddete verilmiş gibi algılanarak adımlar atıldı, pratikler geliştirildi. 1 Kasım'da halk HDP'ye verdiği oyların bir kısmını geri aldı. Şimdi görebildiğim kadarıyla HDP'nin oylarında düşüş var ama bu Kürt meselesinin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Kürtler sorunlarının şiddetle çözülmesini istemiyor, artık silahı istemiyor. Böyle giderse HDP oyları erimeye devam edecektir” dedi.

Hükümetin "Kürt sorunu yok, Kürt vatandaşlarımızın sorunları var” gibi bir noktaya gelmesini doğru bulmadığını belirten Yapıcıoğlu, "Çatışmasızlık süresi bittikten sonra hükümet 'Kürt sorunu yoktur' diyerek ağız değiştirme noktasına geldi. Bu tablo hükümete bir ihtardır. Kürt meselesi bitmemiştir” ifadelerinde bulundu.

"Kürtler sorunlarının çözülmesini istiyor” diyen Hüda-Par Genel Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bir şartla: Kürtler sorunlarının ve siyaset barışcıl yöntemlerle çözlümesini istiyor. Batman'da, Diyarbakır'da ve diğer bazı illerde çıkan yüksek hayır oyları Kürt sorununun çözülmesinin beklendiğini gösteriyor. Hükümete mesajdır bu. Talep edilen meşru, insani hakların çözülmesi bekleniyor. Halk benim bu temel haklarımı PKK'nin silahına rehin etmeye hakkın yoktur demektedir.”

"AK Parti, hükümet olmasına ve iktidarda olmasına rağmen seçimlerde oyunu hep arttırdı. Ama bu sonuçlara rağmen hep muhalefetteymiş gibi davranıyordu” diyen Yapıcıoğlu, "Yerleşik düzenin engellerine karşı mücadele ettiğini söyledi. Bu engeller bürokrasideki yargı ve askeri güç odaklarıydı. Bu sonuçla birlikte artık AK parti'nin iktidarda olmasına rağmen muhalefetteymiş gibi davranma dönemi bitmiştir” diye belirtti.

Yapıcıoğlu, partisinin referandumda verdiği sözde durduğunu belirterek şunları ekledi: "AK Parti, MHP ve BBP oylarının tamamı sandığa yansımadı. Özellikle MHP tabanı destek vermemiştir. MHP lideri meydanlarda mitinglere rağmen tabanını ikna edememiştir. Aynı şekilde AK Parti içerisinde de oy vermeyenler var.

Ama herkes şunu gördü. Hüda-Par sözünde durmuştur. Partimiz sözünün eridir. Tabanına hakim ve parti disiplini güçlüdür. HÜDA-PAR yarım ağızla evet dememiştir. Evet kararının arkasında durmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı bunu görmüştür.