Bağdat sokaklarında tekerlekli kitapçı dükkanı

Bağdatlı 25 yaşındaki kitap tutkunu Ali el-Moussawi şehrin kontrol noktaları, sık sık yapılan aramalara ve en önemlisi her an patlama olasılığı olan bombalara aldırmadan tekerlekli kitapçı dükkanıyla Bağdat sokaklarında dolaşıyor.

Bağdat sokaklarında tekerlekli kitapçı dükkanı

Mobil kütüphane, 25 yaşındaki Moussawi'nin kitap tutkusunu paylaşmak ve bir zamanlar İslam dünyasının edebiyat başkenti iken şimdilerde patlayan bombalarla ünlü olan Bağdat'ta kitap sevgisini canlandırma çabalarının en son örneğini oluşturuyor.

2015 yılında facebookta "Iraklı kitapseverler" grubunu kurarak başlayan Moussawi, kültür merkezleri ve kafelerde okuma kulüpleri, yarışmalar, müzik ve seminer yazma gibi etkinlikleri düzenlemiş.

İngilizce mütercimlik bölümünden mezun Moussawi "kitaplara hayranım, uzun süre kendim gibi insanlarla tanışmayı bekledim, bu nedenle okurların bir araya gelebilecekleri etkinlikler düzenlemeye karar verdim" diyor.

Ardından kültürel etkinliklerini finanse etmek için bir alışveriş merkezinde kitap standı açmış. Şimdi ise mobil kitapçı dükkanıyla Bağdat sokaklarında dolaşıyor. Güvenlik güçleri çoğu zaman, onunla ne yapacaklarını bilmiyorlar ya da patlayıcı korkusuyla arabasını aramak istiyorlar; en önemli sorunlardan biri de park yeri bulmak.

8 yüzyılda Abbasi imparatorluğunun başkenti olarak dünyanın en ünlü şairlerinin akın ettiği Bağdat'ın bu ihtişamı 1258 Moğol saldırılarıyla sona erdi. Irak'ın modern eğitim sistemi ve 1970'lerin petrol kaynaklı zenginliğinin ardından gelen savaş yılları ve savaş yaptırımları şehri kültürel hezimete uğratmış durumda.

Ancak şehir, edebi mirasıyla hala gurur duyuyor. Adını 10. yy'da yaşamış bir şairden alan Bağdat'ın merkezinde bulunan el-Mutanabbi pazarı her Cuma kitap fuarı düzenliyor. Şahbandar Kafe hala yazar ve entellektüeller arasında popüler.

Moussawi müşteri bulmakta zorlanmıyor. Aylık 4,000 dolar gelirinin olduğunu, 4 kişinin yanında ücretli çalıştığını; Bağdat'ın Sunni bölgelerinde Saddam Hüseyin'e çok saygı duyulduğunu, dolayısıyla biyografilerinin büyük gördüğünü ifade etti.