ABD’nin Suriye Büyükelçiliği’nden Deyrezzor açıklaması

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, Deyrezor’daki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada ABD'li komutanlar Goldrich ve Vowell'ın Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Deyrezor’daki aşiretlerin liderleri ile bir araya geldiğini bildirdi.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği’nden Deyrezzor açıklaması

Deyrezor’da çatışmalar, bir hafta önce Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından tutuklanmasıyla patlak verdi.

Deyrezor’daki Arap aşiretleri Hewla'nın tutuklanmasına karşı çıkarak DSG ile çatışmaya başladı.

Çatışmalarda DSG üyesi, Deyrezor Askeri Meclisi üyesi, aşiret mensubu ve sivil dahil en az 50 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden Amerikalı komutanların, taraflarla görüşme yaptığını duyurdu.

Taraflarla görüşme sağlandı: Çatışmaların sona ermesine yönelik sinyal

"ABD ile DSG'nin işbirliğinin devam ettiği" mesajı verilen açıklamada, şöyle denildi:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich ve IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı Joel B. Vowell, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Deyrezor’daki aşiretlerin liderleri ile bir araya geldi.

Taraflar, Deyrezor sakinlerinin şikayetlerinin değerlendirilmesi, dış güçlerin Deyrezor’a müdahale etme tehlikesinin, sivillerin ölümü ile kayıpların önlenmesi ve mevcut şiddetin mümkün olan en kısa süre içerisinde azaltılmasının önemi konusunda hemfikir oldu.

Goldrich ve Vowell, IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin DSG ile güçlü ortaklığının önemini yineledi.”

Ne olmuştu?

Bölgedeki çatışmalar, Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın (Ahmed El Xebil) DSG tarafından tutuklanmasıyla patlak verdi. Deyrozor’daki Arap aşiretleri Hewla'nın tutuklanmasına karşı çıkarak DSG ile çatışmaya başladı.

Çatışmalarda 11 DSG üyesi ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi 20 silahlı aşiret mensubu ve 3 sivilin hayatını kaybettiği bildirilse de Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ölü sayısının en az 50 olduğunu kaydetmişti.

Demokratik Suriye Güçleri, sonrasında Deyrezor'da kontrolü altındaki bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

DSG bünyesinde yer alan Deyrezor Askeri Meclisi de “bölgedeki halka karşı suç işlemesi ve uyuşturucu kaçakçılığı yapması” nedeniyle Ahmed Ebu Hewla’yı meclis komutanlığı görevinden aldığını duyurmuştu.