İran Devrim Muhafızlarına bağlı Fatimiyyun Tugayı’nın önemli ismi Suriye'de öldürüldü

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Fatimiyyun Tugayı’nın önemli isimlerinden Seyit Hamza Allavi’nin Suriye’de öldürüldüğü bildirildi.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Fatimiyyun Tugayı’nın önemli ismi Suriye'de öldürüldü

İran Devrim Muhafızları’nın resmi ajansı Tesnim, Fatimiyyun Tugayı’nın “en deneyimli savaşçısı” olarak nitelediği Seyit Hamza Allavi’nin 3 Şubat tarihinde Suriye’nin Deyrezor vilayetinde öldürüldüğünü duyurdu.

Seyit Hamza Allavi’nin nasıl öldürüldüğü hakkında ayrıntı paylaşmazken ABD aynı tarihte Suriye'nin Deyrezor kentinde İran destekli grupları yoğun şekilde bombalamıştı. Allavi'nin hava saldırısında öldürüldüğü tahmin ediliyor.

İran’ın müttefiki Esad’ı ayakta tutmak için Suriye’de mobilize ettiği silahlı gruplar içinde Hizbullah’tan sonra en etkilisi olan Fatimiyyun Tugayı,  Afgan Şii Hazaralar’dan oluşmaktadır.

Deyrezor’daki bombardımanda öldürülen Fatimiyyun Tugayı’nın önde gelen ismi Seyit Hamza Allavi Afganistan'ın Parwan kentinde dünyaya geldi. İran'dan yapılan açıklamaya göre Allavi,  80’li yıllarda İran-Irak savaşında İran saflarında Irak'a karşı, Afganistan'ın işgal sürecinde ise Sovyetler Birliğine karşı savaşmıştı.  

Tesnim’e göre Seyit Hamza Allavi’nin naaşı İran’ın Meşhed kentinde düzenlenecek olan merasimle toprağa verilecek.

Kasım Süleymani'ye yakın bir isim

Öte yandan Fatimiyyun Tugayı'nın saha komutanlarından Ali Hüseyini'nin de Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da öldürüldüğü iddia edildi.

Afgan gençlerin yer aldığı Fatimiyyun Tugayı'nın komutanı Hüseyini'nin, Deyrizor'dan önce Halep'te Şam rejimi için savaştığı biliniyor.

Halihazırda İran Devrim Muhafızları ordusunun Suriye'deki liderlerinden biri olan Ali Hüseyini, Kudüs Gücü'nün 2020'de öldürülen komutanı Kasım Süleymani ile hayli yakın bir isim olarak anılıyor. 

İran'ın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önceki komutanı Kasım Süleymani'nin Fatimuyyun Tugayı'nı ziyaret ettiği fotoğraflar, Ali Hüseyini'nin öldürülmesiyle sosyal medyada dolaşıma girdi.

Ali Hüseyni'nin öldürülmesi iddiaları İran ve bölgedeki kaynaklarca henüz doğrulanmadı

ABD'den İran destekli gruplara bombardıman

ABD’nin 3 Şubat gecesi Suriye’nin Deyrezor vilayetinde İran destekli gruplara düzenlediği bombardımanda  Afgan asıllı Seyit Hamza Allavi’nin yanısıra 23 milis hayatını kaybetmişti.

2000 Fatimiyyun Tugayı savaşçısı öldürüldü

İran’ın Tahran ve Meşhed başta olmak üzere ülke genelinde mülteci konumunda bulunan Afganları seferber etmesiyle birlikte Fatimiyyun Tugayı’nın üye sayısı 20 bini bulmuştur. İran’ın Kabil ve Herat’ta açtığı seyahat acenteleri, Hüseyniye ve bazı kurumlar vesilesiyle Afganistan’dan Suriye’ye savaşçı sevkettiği de iddia edilmektedir

Halep ve Deraa gibi en zor cephelerde savaştırılan Fatimiyyun Tugayı’nın bugüne dek verdiği kaybın 2 binden fazla olduğu ifade edilmektedir.