Suriye, Kürtlerle diyalogu kesti

Suriye, Kürtlerle diyalogu kesti

Suriye Dışişleri Bakanı Welîd Mualim’in Moskova’da yaptığı açıklamaları değerlendiren Sınır Tanımayan Kürtler Örgütü Müdürü Kadar Piri, rejimin Türk devletini razı etmek için Kürtlerle diyaloğu kestiğini söyledi.

Suriye rejim güçleri ile Rusya’nın, İdlib’e dönük ortak operasyonlara tekrardan başlaması ile birlikte Suriye ve Türkiye’den heyetler Rusya’ya gitti. Burada açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Kürtlerle yürütülen diyalogların” durdurulduğunu söyledi.

Konuyla ilgili ANHA’ya değerlendirmelerde bulunan Sınır Tanımayan Kürtler Örgütü Müdürü Kadar Piri’nin değerlendirmeleri şu şekilde:

‘Türkiye, DSG ve Özerk Yönetimi yok etmek istiyor’

Rusya ile Türkiye arasındaki çelişkilerin Suriye’deki gelişmelere dayandığını ifade eden Kadar, Türk devletinin DSG ve Özerk Yönetim’i yok etmek için çabaladığını belirtti. Türkiye’nin, Suriye’yi parçalamaya yönelik politikalar izlediğini kaydeden Kadar Piri, rejim ve Rusya’nın bunun tersi politikalar izlediğini bu nedenle Türkiye ile aralarında çelişkilerin büyüdüğünü söyledi. Tarafların anlaşmak üzere hareket etmediğini kaydeden Piri, “Hali hazırda Türkiye, DSG’yi sınırdan uzaklaştırmak istiyor. Rusya ise Idlîb’in rejime teslim edilmesi için uğraşıyor. Rusya bunu adım adım uyguluyor. Kendini suçlu çıkarmadan bunu yapmaya çalışıyor” dedi.

‘Rusya, İdlib’in teslim edilmesini istedi’

Taraflar arasındaki anlaşmaların temelinin DSG ve Özerk Yönetim’in “yok edilmesi” olduğunu belirten Piri, ABD’nin asker çekme politikalarının amacının da tutum değişikliği yaratmak olduğunu dile getirdi. ABD’nin politikaları ile Türkiye ve Rusya arasında çelişkilerin arttığını ifade eden Piri, en büyük çelişkinin Libya’da ortaya çıktığını vurguladı. Rusya’nın, Türkiye’nin Libya’ya geçmesini istemediğini kaydeden Piri, Rusya’nın Türkiye’den Idlîb’i rejime teslim etmesini istediğini söyledi. Rusya’nın bunlar karşılığında Türkiye’ye DSG’nin yok edilmesi konusunda yardım etmeye hazır olduğunu sözlerine ekleyen Kadar, Idlîb’de çatışmaların artmasının planları bozduğunu söyledi.

‘Suriye, Türkiye’yi razı etmek istiyor’

Moskova’daki görüşmelerin Idlîb’deki çatışmalara denk geldiğini anımsatan Piri, Moskova’daki görüşmelerin Türkiye ile rejim arasında bir anlaşmayı sağladığına inandığını ifade etti. Suriye rejimi Dışişleri Bakanı Welîd Mualim’in Moskova’daki açıklamalarına değinen Piri, yapılan açıklamaların Türkiye’yi razı etmek için yapıldığını vurguladı. Rejimin Türkiye’yi razı etmek için Kürtlerle diyaloğu kestiğini belirten Kadar, Türkiye’nin Suriye’nin kendi iç dinamikleriyle yaptığı diyalogları yok etmeye çalıştığını dile getirdi. İç diyalogların yok edilmesinin ardından Türkiye’nin Rusya’ya DSG’nin yok edilmesi yönünde baskı yapacağını söyleyen Kadar, rejime DSG’nin diyalog yapmak istemediğini söyleteceklerini belirtti.

Moskova’daki görüşmelerin ardından Türkiye’ye bağlı güçlerin çekildiğini söyleyen Piri, “Toplantılardan alınan kararlar henüz netleşmedi. Fakat görünen o ki Suriye, DSG ve Libya dosyalarında bir anlaşma söz konusu. Libya konusunun Idlîb’le bağlantılı olması da muhtemeldir. Koalisyon güçleri Rusya’nın Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmesine izin vermiyor. Bakan’ın açıklamaları da tamamen Türkiye’yi razı etmek için yapılmış açıklamalardır” diye konuştu.

‘Rusya, Türkiye’nin önünü açacak’

Yaşananların anlaşmaların bir parçası olduğunu değerlendiren Kadar, “Bugün dünyada yeni diyaloglar var. Bugün Türkiye’nin de Rusya, İran ve Çin ittifakının bir parçası olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki günlerde Rusya’nın Türkiye’nin Libya’ya girmesi için yol vereceğini görmek muhtemeldir. Türkiye’nin Libya’daki varlığı Libya’daki terörist grupların beslenmesi başta İhvancıların beslenmesi anlamına gelecektir” diyerek sözlerini noktaladı.