İdlib’de Türk-Rus anlaşmasını bozacak adım

İdlib’de Türk-Rus anlaşmasını bozacak adım

Suriye Gözlemevi aktivistleri, henüz kimlikleri tespit edilemeyen bazı grupların İdlib'in doğusundaki Neyrab kasabasında Lazkiye-Halep uluslararası karayolunu (M4) kapatan toprak bariyerini yeniden inşa ettiklerini söylüyor.

Türk kuvvetlerinin bu bölgelerdeki toprak bariyerlerini ortadan kaldırması ve Ruslarla ortak devriyenin yolunu açması sonrası bu gelişmenin yaşanmasının Moskova anlaşmasını bozabileceğine dikkat çekiliyor.

SOHR kaynakları, perşembe günü M4 karayolunun yeniden açılmasını tamamlamak için Türk iş makinelerinin “çatışmasızlık bölgesine” girdiğini belirtiyor. 

SOHR’un aktardığına göre Türk kuvvetleri, El-Nayrab kasabasından Bsanqol köyünün eteklerine kadar Halep-Lazkiye uluslararası karayolu üzerinde 14 koruma karakolu kurdu.

Türk kuvvetlerinin ayrıca M4'te Muhambil'e doğru giden Al-Tarnaba kasabasından yola çıkarak 10 zırhlı araçtan oluşan bir askeri devriye gerçekleştirirken, HTŞ’nin (Heyet Tahrir el-Şam) bu araçlar için yolu güvence altına aldığı ifade ediliyor.

Suriye Gözlemevi, 18 Mart'ta Halep-Lazkiye uluslararası karayolunu HTŞ ve cihatçılar tarafından farklı şekillerde engellendikten sonra yeniden açmak için çalışan Türk araçlarını ve buldozerlerini gözlemlediklerini bildiriyor.