Rus uzman: Bir sonraki süreç Kürt sorununun çözümü olacak
Suriye'nin geleceğinin şekilleneceği Anayasa Komitesi toplantıları sürüyor. Rusya, bu süreçte önemli bir rol üstlenirken, Kürtlerin akıbetinin ne olacağı, haklarının yeni Suriye Anayasası'nda koruma altına alınıp alınmayacağı en çok tartışılan konulardan biri. Kimi çevrelerce, Rusya'nın Kürtlerin haklarının garanti alınacağı bir çözümden yana olduğu ancak Türkiye'nin 'Kürt hassasiyeti'nin de dikkate alınarak yumuşak bir geçiş formülü üzerinde durduğu yorumları yapılıyor.
Rudaw'da yer alan habere göre, Rus akademisyen Aslambek Mozloyev, "Şu an en can alıcı konu Suriye krizi için çözüm sürecinin başlamasıdır. Bilindiği gibi ilk süreçte Türkiye Kürtlerin siyasi bir taraf olarak katılmasına şiddetle karşı çıktı ve Rusya da Türkiye’ye destek verdi. Çünkü önemli olan Cenevre toplantısının düzenlenmesiydi. Fakat bir sonraki süreç Kürt sorununun çözüm süreci olacak" yorumunu yaptı.
Bir başka Rus uzman Konstantin Turyevtsev ise, Esad rejiminin yerel yönetimlerle ilgili Anayasa'nın 107. maddesini yeniden yürürlüğe koymaya hazırlandığını, bunun da Kütler ve Şam tarafından kabul edilebilir bir tablo olduğunu söyledi.
Çok sayıda Rus akademisyen ve uzman, Moskova'da bir araya gelerek, BM Cenevre Ofisi'nde 150 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen Suriye Anayasa Komitesi toplantılarını masaya yatırdı.
Cenevre toplantılarında Kuzey Suriye Kürtlerini temsilen bir oluşum bulunmuyor ve bunun nedeninin Türkiye'nin ısrarları olduğu belirtiliyor. Buna karşın, Rusya da dahil tarafların Suriye'deki Kürt sorununun çözümü için bir süreçten bahsettiği kaydediliyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi öğretim görevlisi Aslambek Mozloyev, "Fakat bir sonraki süreç Kürt sorununun çözüm süreci olacak" ifadelerini kullandı.
Esad'ın yaklaşımından yola çıkan uzmanlar, Şam'ın Kürt bir otonom bölgesi fikrine kapalı olduğu ve Rusya'nın da bu konuda baskı kurmayacağı yorumları yapıyor.
Truyevtsev, "Esad Anayasa'nın yerel yönetimlerle ilgili 107’inci maddesini yeniden işler kıldı ve bu hem Şam, hem de Kürtler tarafından kabul edilebilir. Ancak, Suriye Kürdistan'ında inşa edilen kurumların zorla yıkılmaması şartıyla" diye konuştu.
Haberde, Suriye'de Kürt sorunun çözümüne büyük önem atfedildiği ancak Türkiye ile Rusya arasında bir krizden kaçınmak için şimdilik meseleden uzak durulduğu da belirtildi.