İDDİA | Rusya, Türkiye ve Suriye ile eş zamanlı görüştü

İDDİA | Rusya, Türkiye ve Suriye ile eş zamanlı görüştü

Türkiye'den pazartesi günü Moskova'ya giden üst düzey heyetin, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile eş zamanlı olarak Suriye Dışişleri'nde olduğu belirtiliyor. Buna göre taraflar arasında doğrudan görüşme yapılmadı ama Rus diplomatlar bir tür 'anlık' mekik diplomasisi işletti.

Libya ve Suriye’yi ele almak üzere pazartesi günü Rusya’ya giden Türkiye heyetinin, aynı gün Moskova’yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le eş zamanlı olarak Rus Dışişleri binasında bulunduğu öğrenildi. Buna göre iki ülkenin heyetleri doğrudan görüşmese de, Rusya tarafı aynı bina içinde bir tür mekik diplomasisi gerçekleştirdi.

Moskova’da arabuluculuk iddiası: Bir katta Türkiye bir katta Suriye

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın Ankara ve Moskova’daki kaynaklarına dayandırdığına göre, Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmek üzere Moskova’da bulunan Muallim arasında karşılıklı görüşme yapılmadı. Bununla birlikte, heyetler eş zamanlı olarak aynı binanın farklı noktalarındaydı.

Rus kaynaklar, her iki tarafın da belirli konularda farklı yaklaşımlar ortaya koyduğunu, Rus diplomatların aynı binada olunması sayesinde bu yaklaşımları hemen değerlendirme imkanı bulduğunu anlattı.

Sarıkaya’nun söylediğine göre Türk tarafının Muallim’den haberi yoktu. Muallim’in eşzamanlı planlamadan haberinin olup olmadığıysa bilinmiyor.

Moskova’ya pazartesi günü giden heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık etmişti. Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı birimlerinin yetkilileri de heyette yer almıştı. Görüşmelerde İdlib’de olası ateşkes ve Suriye’deki diğer meselelerin yanı sıra Libya ele alınmıştı.