ABD'nin Yaptırımları zorluyor, İran Ekonomisi şiddetli bir şekilde çöküyor

ABD'nin yaptırımları İran'ın ekonomisini zorluyor. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri İran'ın yaptırımlar sebebiyle sıkıntı yaşadığını belirtti. İranlı ekonomi uzmanı Vahid Şikakişehri ise tedbir alınmazsa maalesef, İran ekonomisinin şiddetli bir şekilde düşüşüne şahit olacağız. dedi

ABD'nin Yaptırımları zorluyor, İran Ekonomisi şiddetli bir şekilde çöküyor

ABD'nin yaptırımları İran'ın ekonomisini zorluyor. Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri İran'ın yaptırımlar sebebiyle sıkıntı yaşadığını belirtti. İranlı ekonomi uzmanı Vahid Şikakişehri ise tedbir alınmazsa maalesef, İran ekonomisinin şiddetli bir şekilde düşüşüne şahit olacağız. dedi

The Economist’te yer alan haber göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Bağdat ziyaretinde Irak’ın enerji alanındaki bağımsızlığı üzerine vurgu yapması, ABD’li enerji şirketlerinin Irak’ta petrol ve doğalgaz alanında daha aktif hale geleceğinin bir işareti olarak görülüyor.

ABD’nin, İran’ın Irak’la olan petrol ve doğalgaz alanındaki ticari ilişkilerini kesmeyi hedeflediğinin belirtildiği haberde, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından Irak’a bir süreliğine muafiyet verdiğini ama bu süre içerisinde ticaret önceliğinin ABD’ye  kaymasını talep ettiği kaydedildi.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry’nin ABD’nin Irak’la olan petrol ilişkisini 10 yıl boyunca yönettiği bilgisinin paylaşıldığı haberde, Chevron ve Exxon petrol şirketlerinin Irak Petrol Bakanlığı ile müzakere ederek bazı anlaşmalara vardığı ifade edildi.

Hükümet ortağı olan Fetih Koalisyonu ile Sairun Koalisyonu arasındaki çekişmelerin ABD ile İran arasındaki Irak çekişmesini yansıttığının vurgulandığı haberde, Irak içişleri ve adalet bakanlıklarının boş kalmasının bunun bir sonucu olduğu kaydedildi.

'Başı Boş Bir Ekonomiyle Karşı Karşıyayız'

Fararu internet sitesine konuşan İranlı ekonomi uzmanı Vahid Şikakişehri, "İran'ın petrol ihracatı gelecek yıllarda çok düşecek. 2 milyon 500 bin olan satış, 700-800 bine gerileyecek." dedi.

İlerleyen günlerde petrolün varil fiyatının 60 dolar seviyesine çıkacağını öngören Şikakişehri, söz konusu durumun ülkedeki dar gelirli kesime zarar vereceğini ve sınıflararası farkı artıracağını ifade etti.

Şikakişehri, hükümetin gerekli tedbirleri almaması durumunda döviz kurunda beklenmedik yükselişlere şahit olunacağını belirterek, "Maalesef, İran ekonomisinin şiddetli bir şekilde düşüşüne şahit olacağız. Birçok işletme ya kapanacak veya üretimde azalmaya gidecek." görüşünü savundu.

Tahran yönetimini yaptırımların etkisi ve ekonomiye yansımalarını dikkate almamakla suçlayan Şikakişehri, şunları söyledi:

"Neredeyse başı boş bir ekonomiyle karşı karşıyayız. Yaptırımlarla mücadele için net bir program söz konusu değil. Bununla birlikte ekonomide etkili kararlar alınmamakta ve şeffaflıktan yana adımlar atılmamakta."dedi

'ABD İran'a Karşı Ekonomik Savaş Başlattı'

İran'ın yaptırımlar sebebiyle sıkıntı yaşandığını belirten  İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "ABD’nin asıl amacı halkımızın ülke ve rejimin geleceğinden ümidini kesmesidir. Attığı adımlar bu doğrultudadır. Bazı kişiler de attıkları adımlarla istemeden ABD’nin politikalarına hizmet ediyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin İran’ın kapasitesi ve yerli uzman potansiyelinden habersiz olarak ekonomik savaş başlattığını ve petrolün önünü kesmeye çalıştığını dile getiren Cihangiri, "ABD'nin akıllanıp yerine oturması için bir yol bulmalıyız, enerji, sanayi ve su gibi ekonomi projeleri bunun örnekleridir. ABD'nin önümüze çıkardığı bu ağır ve zor dönemi atlatmak için birliğe ve dayanışmaya ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Avrupa ülkeleriyle kıyaslanmaması gerektiğini vurgulayan Cihangiri, şunları kaydetti:

"İran, Suudi Arabistan gibi bölgedeki petrol ülkeleri ile mukayese edilmeli. Sanayi kapasitesine bakıldığında İran, tüm bu ülkelerden daha öndedir. ABD İran’a karşı ne yapacağını şaşırmış durumda. Ekonomik savaşın üzerinden 8 ay geçti. Diğer ülkeleri de İran’a yardım etmemeleri için tehdit etti fakat amacına ulaşamadığını anladı."