Abdullah: Hiçbir Kürt Kerkük ve Şengal’de oy kullanma hakkını kaybetmeyecek

Irak Parlamento Başkanı Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Parlamentoda onaylanan seçim yasası hakkında, “Bu yasa ile hiç bir ithal Arap Kerkük’te oy veremeyecek. Hiçbir Kürt de Kerkük ve Şengal’de oy kullanma hakkını kaybetmeyecek” açıklamasında bulundu.

Abdullah: Hiçbir Kürt Kerkük ve Şengal’de oy kullanma hakkını kaybetmeyecek

Irak Parlamentosu önceki gün parlamento ve il meclisleri seçimlerine ilişkin yeni yasa tasarısı onayladı. Hükümet ortağı Kürt, Şii ve Sünni partilerin hazırladığı yeni seçim yasasıyla, "çoklu seçim bölgesi" sisteminden, "kapalı liste ve tek seçim bölgesi" sistemine geri dönülecek.

Parlamento, Kürtlerin ve Kerkük’teki bileşenlerin itirazı üzerine kentteki seçimler için 1957 yılındaki seçim kütüklerinin esas alınmasını kabul etti.

Seçim yasasının Kerkük'teki yerel seçimleri kapsayan 35. maddesine göre, kentteki seçmen kütükleri incelenecek ve Kerküklü seçmenlerin nüfus cüzdanıyla gıda karnesi eşleştirmeye tabi tutulacak. Eşleştirme sonucunda bilgileri örtüşmeyen kişiler bu kentteki yerel seçimlerde oyunu kullanamayacak.

Rûdaw TV’de Nwêner Fatih’in sunduğu Rûdawî Emro programına konuk olan Irak Parlamento Başkanı Yardımcısı Şaxewan Abdullah, yeni yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Abdullah, "Yeni yasada bizim için önemli olan noktalar, mültecilerin oy vermesi, Kerkük ve kota meselesiydi. Yasa taslağında mültecilere haksızlık yapılmıştı ama biz bunu düzeltebildik” dedi.

Araplar ve Türkmenlerin seçmen kayıtları incelenene ve hükümet ile Kerküklü temsilciler arasında yeni bir seçim tarihi belirleme konusunda anlaşma sağlanana kadar kentte seçim yapılmaması yönünde teklifte bulunduğunu belirten Abdullah, “Bunu reddettik ve bunun yerine seçimler için 1957 nüfus sayımını esas aldık" dedi.

Abdullah, "140. madde kapsamındaki bölgelerde yaşayan tüm Kürt vatandaşlar oy kullanma hakkına sahip olacak. Bu yasa ile hiç bir ithal Arap Kerkük’te oy veremeyecek. Hiçbir Kürt de Kerkük ve Şengal’de oy kullanma hakkını kaybetmeyecek” diye konuştu.

Kerkük'te Kürtlerin önümüzdeki seçime şimdiden hazırlanması gerektiğini belirten Şaxewan Abdullah, “Çünkü bu seçim parlamento seçimlerinden daha önemli, şehrin yönetimini değiştirecek. Yasa artık kadroların adil ve oyların liyakatine göre dağılımını sağlıyor" ifadesini kullandı.