Rusya Türkiye’nin operasyondan vazgeçmesi karşılığında DSG’nin Minbic ve Kobane'den çekilmesini teklif etti

Türkiye’nin Rojava Kürdistanı’na yönelik olası kara operasyonunu engelleme amacıyla Rusya heyetinin Türkiye’ye Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) Kobanê ve Minbic’ten çekilmesini teklif ettiği iddia edildi.

Rusya Türkiye’nin operasyondan vazgeçmesi karşılığında DSG’nin Minbic ve Kobane'den çekilmesini teklif etti

İstanbul’da Cuma günü sona eren Türkiye-Rusya istişare görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki Rus heyetin Ankara’nın Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirme sinyali verdiği askeri operasyonu engellemek amacıyla Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetine bir teklif sunduğunu kaydedildi.

Türk tarafı terörle mücadele ve güvenlik konularında Suriye rejimi ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını bir kez daha yinelediği bildirildi.

Rusya’nın Türkiye’ye Rojava Kürdistanı ile ilgili sunduğu teklifle ilgili Şarkul Avsat’tan Said Abdurrazık’ın haberi şu şekilde:

“Rus heyeti, Türk heyetine Minbic ve Kobanê’den Suriye Demokratik Güçleri (HSD) unsurları ile silahların çıkarılmasını ve geriye sadece HSD’ye bağlı Güvenlik Güçleri (Asayiş) unsurlarının kalmasını, bu unsurların da Suriye rejim güçlerine bağlı güvenlik güçlerine entegre edilmesini teklif etti. Bu teklif, Türkiye’nin Minbic, Kobane ve Tel Rıfat’ta düzenleyeceğini ilan ettiği kara askeri operasyonundan vazgeçilmesini amaçladığı bildirildi.

Rus heyeti istişare görüşmeler sırasında HSD ile son iki hafta içinde Suriye’nin kuzeyinde yaptığı toplantılarda HSD’nin söz konusu geri çekilme teklifini, Türkiye’nin Minbic ve Kobane’ye saldırmaması şartıyla kabul ettiğini belirtti.

Kaynaklar, Türk tarafının Rus heyetinin teklifine onay vermediğini, teklifi incelemek için süre talep ettiğini ve ayrıca HSD’nin Minbic, Tel Rıfat, Kobani’den çekilmesi ve Türkiye’nin güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeden uzaklaşması talebine bağlı olduğunu vurguladığını bildirdi. 22 Ekim 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki HSD mevzilerine yönelik operasyonunun durdurulması ve ateşkesin sağlanması amacıyla Ankara ve Moskova’nın Soçi’de imzaladıkları mutabakat muhtırasında 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgenin oluşturulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Kaynaklar, Türkiye’nin askeri operasyon seçeneğini göz ardı etmediğine, bununla ilgili tüm hazırlıkları tamamladığına fakat Rus tarafı ve aynı şekilde ABD tarafıyla süren istişarelere zaman tanıdığına dikkati çekti. Nitekim ABD, Türkiye’nin herhangi yeni bir askeri operasyon düzenlemesine karşı çıkıyor.

Rusya’nın, Türkiye ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimi arasında yakınlaşma sağlama çabalarına değinen kaynaklar, Rus ve Türk heyetlerinin İstanbul’da iki gün süren toplantılarda bu konuyu da ele aldıklarını belirterek, Türk heyetinin bu hususta Şam ile görüşmelerin düzeyinin istihbarat servislerinin ilerisine taşınmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaya çalıştığını fakat aynı zamanda rejimin Suriye toprakları içinden gelen tehditleri engelleyebilecek güce sahip olduğundan emin olmak istediğini dile getirdiğini aktardı.

Hükümet: Türkiye ve Esed rejimi işbirliği yapabilir

Türk-Rus müzakereleriyle eşzamanlı olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, ülkesinin terör tehditleriyle mücadele konusunda Esed rejimiyle işbirliği yapabileceğini söyledi. Perşembe akşamı gazetecilerle bir araya gelen Çelik, Türkiye’ye yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması ve aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için Türkiye ve Esed rejiminin işbirliği yapabileceğini söyledi. Bu tür bir işbirliğinin etkili sonuçlar ortaya çıkaracağını kaydeden Çelik, “Görüşmeler istihbarat teşkilatlarınca sürüyor. Bu olgunlaştırılır, siyasi ajanda çerçevesinde görüşülür. En sonda da en yüksek düzeyde görüşme olabileceğini Cumhurbaşkanımız da belirtmişti. Suriye, terör örgütü tehdidi altında. Batılı ülkelerle ticaret bağlantılı, Suriye içinde birden çok terör örgütü ciddi şekilde yerleşmeye başlamıştı. Bu Suriye’nin toprak bütünlüğüne tehdit. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacağız. Türkiye hep barışa destek verdi. Burada diyalog olması lazım. Bunun devamında da toprak bütünlüğünün korunması ve terörle mücadele için etkili sonuçlar ortaya çıkacak kuşkusuz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki bir konuşmasında, ülkesinin Suriye ile işleri yoluna koyabileceğini belirterek, “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Türk askeri güçleri ve desteklediği Suriyeli gruplar ile HSD’nin kontrolündeki bölgelere düşen birkaç top mermisi dışarda tutulursa Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerinde göreli bir sükûnet hali hakim.

Türk güçleri Cuma günü Halep kırsalındaki Binah ve Meyase köyleri yakınında bulunan HSD mevzilerini topçu atışlarıyla bombalamıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre bu bombardımanın dışında Perşembe gecesinden bu yana bölgede sükûnet hakim. Rejim güçleri ülkenin orta kesimindeki şehirlerden Halep vilayeti istikametinde HSD’ye bağlı Minbic Askeri Konseyi ile olan temas hatlarının bulunduğu bölgelere 40 tank, personel taşıyıcı araç, lojistik malzeme ve obüslerin yer aldığı bir askeri takviye gerçekleştirdi.

SOHR, Türkiye’nin Pençe Kılıç Harekatı’nı başlattığı ve HSD’ye kara operasyonu düzenleme mesajı verdiği 19 Kasım’dan bu yana bölgede konuşlu rejim askerlerinin sayısının yaklaşık bin 500’e ulaştığını belirtti.

Kaynak: (Şarkul Avsat)