Af Örgütü: 2 IŞİD militanını öldürmek 100'den fazla sivilin hayatına mal oldu

Af Örgütü: 2 IŞİD militanını öldürmek 100'den fazla sivilin hayatına mal oldu

Musul'da IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının yankıları sürerken, Uluslararası Af Örgütü, dünya kamuoyunun dikkatini Musul'daki çatışmalarda tarafların aşırı güç kullanımına ve sivil kayıplarına çekmeye çalışıyor. Örgüt, hem Irak güçlerinin hem Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) sivil kayıplara sebep olduğuna dikkat çekerek, sivillere yönelik suçların araştırılması için bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.

Örgüt'ün Orta Doğu sorumlusu Lynn Maalouf, "Musul halkının tanık olduğu dehşetler ve tüm tarafların insan hayatını görmezden gelmesi cezasız kalmamalı" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Irak güçlerinin, "gereksiz güç" kullandığı iddiasında bulunuyor. Örgüt, Salı günü yayımladığı 50 sayfalık raporda, "Irak ve koalisyon güçleri sivilleri korumak için gerekli önlemleri almakta başarısızlığa uğradı ve bunun yerine onları yoğun nüfusu olan bölgelerde asla kullanılmaması gereken silahların yaylım ateşine maruz bıraktı" ifadeleri yer aldı.

Raporda ayrıca, "17 Mart'ta Musul'un El Cedide mahallesine iki IŞİD militanını öldürmek için düzenlenen ABD hava saldırısında aynı zamanda 100'den fazla sivilin öldüğü" iddiası da yer aldı.

Koalisyon güçleri henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak daha önce sivilleri korumak için ellerinden geleni yaptıklarını söylemişlerdi.

Af Örgütü: IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullandı

Af Örgütü, IŞİD'i ise sivilleri "canlı kalkan olarak kullanmak, kentten kaçmaya çalışan yüzlerce, belki de binlerce insanı öldürmek ve başkalarına örnek olsunlar diye elektrik direklerinde asmakla" suçladı.

Af Örgütü, Ocak ayından Mayıs'ın ortasına kadarki ihlalleri belgeleyen rapor hazırlanırken araştırmacılarının, 151 Musul sakini ve uzmanıyla görüştüğünü, en 426 sivili öldüren, 100'den fazlasını yaralayan 45 saldırıyı belgelediğini kaydetti.