Afrin’deki tarih katliamı
Efrîn Arkeoloji Komitesi, Türk ordusu ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının Efrîn’deki tarihi mekanlarda gerçekleştirdiği talan ve yıkımı belgeledi. Komite, hazırladığı belgeleri UNESCO’ya gönderecek.
Efrîn Arkeoloji Komitesi, Türk ordusu ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının Efrin’deki tarihi mekanlarda gerçekleştirdiği talan ve yıkımı belgeledi. Komite, hazırladığı belgeleri UNESCO’ya gönderecek.
ANHA'da yer alan habere göre Türk ordusu ve ÖSO unsurlarının Efrin’e yönelik saldırılarının ilk gününde UNESCO’nun tarih mirasları listesinde yer alan Eyn Dara ve Nebi Huri adlı mekanlara saldırı gerçekleşmiş, bu ve bölgedeki diğer birçok tarihi mekanda yıkım ve yağma yapılmıştı.
Efrin Arkeoloji Komitesi, kentteki insanlık miraslarına yönelik yıkım ve talanları belgelemek için uzun bir süredir çalışma yürütüyor.
Komite Eşbaşkanı Hamid Nasir, “Komite olarak, Efrîn’deki tarih katliamını belgelemek için bir gün bile ara vermeden çalışıyoruz. Yakın bir zamanda bölgeden çıkarılması ve müdahale edilmesi yasak olan tüm tarihi eserlere yönelik Türk işgalciliğinin işlediği suçları belgeleme çalışmamızı tamamlayacağız” dedi.
Nasır, tarih katliamına ilişkin çok sayıda fotoğraf, video ve rapor hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
35 höyükteki yıkım belgelendi
Efrin’in köy ve ilçelerinde toplam 92 adet höyük bulunuyor. İşgal saldırılarıyla birlikte bütün höyükler yıkıma maruz kaldı. Efrin Arkeoloji Komitesi, yürüttüğü çalışmalar sonucu 35 höyükteki yıkım ve talanı belgeledi.
Komitenin tarih katliamını belgelediği höyükler şöyle: Buldozerlerle yıkılan Ziravike höyüğü; Til Ibêdan, Ereb Şêxo, Dîr Siwam, Qerbê, Cindirês, Til Istêr, Eyn Hecir, Kefe Rom, Kemrok höyükleri ve Türk savaş uçakları tarafından bombalanan Til Eyn Dara höyüğü.
Türbe, mezarlık ve mozaik talanları
Komitenin belgelediği bir diğer olay da Birad köyündeki Marmeron Kilisesi. 2011’de UNESCO listesine giren kilise, Türk devletinin desteklediği ÖSO unsurları tarafından yağmalandı ve yıkıldı.
Komitenin belgelediği tarihi mekanlar arasında Termşa köyündeki Xerab Reza mozaiği, Raco ilçesine bağlı Elibîsê köyündeki tarihi parçalar ve Nebi Huri alanı da bulunuyor.
Belgelere göre Cindirês ilçesine bağlı Qestel köyünde Êzidî ve Aleviler için kutsal sayılan Henan, Kelê Pîrê ve Şêx Hemîd türbesi ile İska köyündeki türbeler de işgalcilerin yıkım ve talanına maruz kaldı.
Efrin Arkeoloji Komitesi ve insan hakları örgütleri, bölgede yaşanan tarih katliamına ilişkin birçok belgeyi Birleşmiş Milletler, UNESCO ve diğer ilgili kuruluşlara ulaştırdı. Ancak bu kurumlar yaşanan talan, yağma ve yıkımlar karşısında duyarsızlığını sürdürüyor.