Filistinli diye paylaşılmıştı: Kürdüm, Rojava'da beyaz fosforla yakıldım!

Ekim 2019’da Rojava'nın Serekaniye kentinde Türkiye ve bağlı grupların bombardımanında yaralanan ve adeta sembol haline gelen Muhammed Hamid, “Filistinli değilim. 2019’da beyaz fosforla yakılan Mihemedê Serêkaniye’yim ben. Benim yüzümü yalanlarla paylaşmasınlar” dedi.

Filistinli diye paylaşılmıştı: Kürdüm, Rojava'da beyaz fosforla yakıldım!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (eski adıyla ÖSO) Rojava’ya yönelik operasyonu esnasında Serekaniye’ye atılan bir havan topunun patlaması sonucu 15 yaşındaki Muhammed Hamid adlı çocuk yaralanmış ve vücudunun büyük bir bölümü yanmıştı.

Hamid’in fotoğrafları Rojava’ya yönelik bombardımanın sembolü haline gelmişti ve vücudundan oluşan yanıklardan dolayı dünyanın gündemine oturmuştu.

Rojava’daki Kürt Kızılayı, Muhammed’in vücudundaki izlerden de anlaşılacağı üzere uluslararası hukuka göre savaşta kullanılması yasaklı olan kimyasal silahların kullanılması sonucu yaralandığını açıklamış, üniversite öğretim görevlisi ve kimya uzmanı Dr. Salih Necib de “Yaralının vücudunda gördüğüm izler beyaz fosfor kullanıldığını gösteriyor, patlamada oluşan dumanın görüntüleri de ıspatı güçlendiriyor” demişti.

Hamid'in yanık olduğu fotoğrafı 2019'da sembol olmuştu

“Filistinli” çocuk diye paylaşıldı

İsrail-Hamas çatışmasıyla birlikte Hamid’in fotoğrafları “İsrail’in boımbardımanında yaralanan Filistinli” diye Türk gazetecilerce paylaşıldı.

Hamid’in Kürt olduğu ve TSK’ye bağlı grupların bombardımanında yaralandığı anlaşılınca da söz konusu gazeteciler fotoğrafı silmişti.

Bedeninde yanık izleri görülen Serêkaniyeli Hamid, Rûdawın yayınına bağlandı.

“Beyaz fosforla yakılan Mihemedê Serêkaniye’yim ben”

Şu anda Haseke kentindeki Serêkaniye (El Telae) Kampı’nda kaldığını belirten Hamid, şunları söyledi:

“Üyesi olduğum Lacin Komitesi bana benim gündem olduğumu söyledi.

Filistinli değilim. 2019’da beyaz fosforla yakılan Mihemedê Serêkaniye’yim ben. Benim yüzümü yalanlarla paylaşmasınlar.”

Hamid, bombardıman esnasında Serêkaniye’deki evinin önünde olduğunu söyledi.

Artık tedavi görmediğini ve ilaç kullanmadığını aktaran Hamid, şu anda iyi olduğunu ve kamptaki okula gittiğini de ekledi.

Kampta çok sayıda Serêkaniyeli çocuğun olduğunu söyleyen Hamid, derslerinde başarılı olduğunu ve bundan sonra ağır iş yapamayacağı için kendine uygun bir meslek yapmayı düşündüğünü dile getirdi.

Hamid, TSK’ye bağlı grupların kontrolü sonrasında ailesinden kimsenin de Serêkaniye’de kalamadığını hatırlattı.

Türkiye iddiaları reddetmişti

Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Sağlık Komitesi, bölgedeki sivil yaralıların birçoğunda Muhammed’de olduğu gibi yaraların olduğunu kaydetmişti.

Ancak Türk yetkililer Rojava’da kimyasal silah kullanıldığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu savunmuştu.

Dönemin Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bizim herhangi bir şekilde kimyasal silah kullanmamız kesinlikle söz konusu değil. Değerler manzumesi açısından bizim böyle bir şey düşünmemiz, böyle bir şey yapmamız kesinlikle söz konusu değil” demişti.

Yine dönemin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Türkiye’nin hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığını söylemişti. Kaynak:Rudaw