ENKS Yöneticisi Zaza: PYD ile esas konularda görüş birliğindeyiz

 ENKS Yöneticisi Zaza: PYD ile esas konularda görüş birliğindeyiz

 ABD ve Fransa öncülüğünde, Rojava Kürdistanı’nında Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında başlayan diyalog süreci Kürt dünyasında geniş bir etki ve sevindirici rüzgarlara vesile oldu.

Rojava Kürdistanı’nda Kürt Dünyasını sevindiren birlik görüşmeleri, 2’inci etaba geçmiş bulunuyor. ABD ve Fransa’nın başlayan bu birlik görüşmelerinde katalizör rol oynamasının nedeni, Suriye’de süregelen 9 yıllık savaşın artık nihai bir sonuca götürülmesi olarak görülüyor. Büyük güçler, Suriye’nin geleceğinde projelerini hayata geçirebilmek için kendilerini yeniden konumlandırmalarının gerekliliğinin farkında. ABD ve Fransa’nın Suriye sahasındaki varlığı Kürtler üzerinden sağlandığı için, Kürtler ile var olan askeri ilişkilerinin zorunlu olarak siyasal ilişkiye evirilmesi gerekiyor. ENKS ve PYD arasındaki sorunların çözümü ve ortak bir projede buluşulması hususu Kürtler için nasıl ki olmazsa olmaz bir durum yaratıyorsa aynı şey büyük güçleri içinde gerekliliğini dayatıyor.

PDK – S Politbüro ve ENKS Meclis Üyesi ve aynı zamanda ENKS Denetleme ve Soruşturma Komisyonu Sorumlusu Neşet Zaza PYD ile ENKS görüşmelerinin ana temasına ilişkin şu noktalara dikkat çekti: “Aslında PYD ile çok ciddi ve derin bir görüş ayrılığı içerisinde de değiliz. Bazı konularda yorum ve tavır farklılığımız olmasına rağmen esas konularda yakın görüş birliğine sahip olduğumuzu belirtebilirim.  Ama idari, askeri ve ekonomik konularda aramızda ciddi bazı farklılıkların olacağını tahmin ediyoruz. Fakat her iki taraf olarak halkımızın çıkarlarını esas alabilirsek ve karşılıklı bazı tavizler verebilirsek birbirimize, eminim ki bu konularda da sağlam ve güçlü adımlar atabiliriz.”

 ENKS Meclis Üyesi ve aynı zamanda ENKS Denetleme ve Soruşturma Komisyonu Sorumlusu Neşet Zaza ile ABD ve Fransa öncülüğünde, Rojava Kürdistanı’nında ENKS ve PYD arasında var olan buz dağının nasıl eridiğini, toplantılardaki gelişen olumlu ve pozitif havayı, şu ana kadar kaydettikleri mesafeyi, ENKS’nin Rojava Kürdistanı’nında mevcut çalışmalarını ve Suriye ile Rojava Kürdistanı için çözüm projelerini konuştuk.

PYD ve ENKS ilişkilerinde bu yılın başından itibaren karşılıklı bazı olumlu adımlar atıldı. Buda Kürt dünyasını çok sevindirdi. Bu olumlu gelişmeler ne zaman ve nasıl başladı?

Son dönemlerde ENKS ile PYD arasında başlayan birlik görüşmeleri aslında daha önceden Fransa öncülüğünde geliştirilmek istendi. Fakat Fransa öncülüğünde geliştirilen görüşmeler hiçbir ilerleme sağlayamadan sonlandı. Aradan geçen uzun bir zamandan sonra Suriye Demokratik Güçleri (HSD) Komutanı Mazlum Abdi kendi insiyatifiyle yeni bir süreç başlattı. Mazlum Abdi’nin başlattığı bu insiyatif ABD’liler tarafından da olumlu karşılandı ve desteklendi. ABD, ENKS ile PYD arasında görüşmelerin olması ve birlikte bazı adımlar atılması konusunda sürekli pozitif yaklaştı. Mazlum Abdi’nin başlattığı inisiyatife yönelik ENKS görüşmeler için tavrını belirleyerek, hazır olduğunu bildirdi. Fakat başlangıç olarak bir zemin yaratılması talebinde bulundu. Ve görüşmelerin bu yaratılacak zemin üzerinden ilerletilmesinin daha olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Bu temelde olumlu bir zeminin oluşması için öncelikle siyasi tutukluların akibetlerinin açıklanması ve serbest bırakılmaları, aynı şekilde PYD tarafından siyaset yapmaları engellenen siyasilerin önündeki engellerin kaldırılması ve ENKS’nin yanlış kararlar neticesinde kapatılmış çalışma ofislerinin yeniden açılmasına izin verilmesi talepleri iletildi. Bunların dışında basın – yayında karşılıklı gerçekleşen yanlı ve yanlış haberlerin durdurulması istendi. Bütün bu konularda atılan olumlu adımlar sonrasında karşılıklı görüşmeler sürecine geçildi.

ABD’liler bütün görüşmelerde, Başkan Mesud Barzani’nin katkılarının büyük olduğunu belirtti

Daha önceki sorularda da kısmen cevap vermiştim. Başkan Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani başlangıçtan beridir verilebilinecek bütün destekleri sundular. Ve her konuda bizim yanımızda olduklarını gösterdiler. Özellikle burada yaşayan halkımızın istem ve talepleri konusunda ellerinden gelen hiç bir şeyi esirgemediler. Özellikle Suriye sahasında Kürtlerin bir arada, birlik içerisinde ve tek tavır sahibi olabilmeleri konusunda her zaman çaba ve emek sarfettiler. Bu konuda hiç bir zaman geri adım atmadılar ve destek verme konusunda yapabileceklerinden daha fazlasını buradaki halkımıza sundular. Şu an sürdürülen görüşmelerde de ABD’liler bütün görüşmelerde, Başkan Mesud Barzani’nin katkıları nedeniyle her zaman möinnetlerini ve teşekürlerini kendisine iletmemiz için bize bildiriyorlar. Ve zaten bu görüşmelerin sonuç alıcı olması ve başarıya ulaşabilmesi için verilen bu destek ve yardımların devam etmesi halkımız açısından önemli ve değerli.

 

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz