Rojavalı Kürtler'den diplomasi atağı; Rusya'dan arabuluculuk ve Avrupa Konseyi'nden gözlemcilik

Rojavalı Kürtler, Şam Yönetimi ile Rusya'nın 'arabuluculuğu'nda müzakerelere hazır olduklarını açıkladı. Öte yandan PYD öncülüğündeki Rojavalı Kürtler, "IŞİD sonrası demokratik bir Suriye" için, üyeleri arasında Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa Konseyi’nden destek istediği belirtildi.

Rojavalı Kürtler'den diplomasi atağı; Rusya'dan arabuluculuk ve Avrupa Konseyi'nden gözlemcilik

Rojavalı Kürtler, Şam Yönetimi ile Rusya'nın 'arabuluculuğu'nda müzakerelere hazır olduklarını açıkladı. Öte yandan PYD öncülüğündeki Rojavalı Kürtler, "IŞİD sonrası demokratik bir Suriye" için, üyeleri arasında Türkiye’nin de yer aldığı Avrupa Konseyi’nden destek istediği belirtildi.

 

 Kuzey Suriye Federal Bölgesi Uluslararası Sekreteri Abdülkerim Ömer, Rojavalı Kürtlerin, Şam Yönetimi ile müzakere masasına oturmayı kabul ettiğini açıkladı.

Sputnik'e yaptığı konuşmada, "IŞİD'le mücadele sona erdikten sonra Suriyeli Kürtlerle özerklik konusunu istişare etmeye hazır olduklarını" söyleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in sözlerine yanıt veren Ömer, "Bu açıklamaları olumlu ve gecikmiş buluyoruz. Bu adım, bir temel teşkil edebilir. Ülkedeki krizin çözüme kavuşturulması konusunda Şam'la diyaloğa açığız" diye konuştu.

"ŞAM, SURİYE'NİN GELECEĞİNİ KONUŞMAYA HAZIR DEĞİLDİ"

Daha önce Rusya'nın aracılığıyla Şam Yönetimi ile birkaç görüşme yaptıklarını ancak o dönemlerde Şam'ın ülkenin geleceğini istişare etmeye hazır olmadığını söyleyen Abdülkerim Ömer, "Uluslararası garanti sunulması ve Rusya'nın aracılık yapması halinde müzakereleri sürdürmeye ve sonlandırmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ROJAVALI KÜRTLER'DEN AVRUPA KONSEYİ'NE ÇAĞRI

Öte yandan PYD öncülüğündeki Rojavalı Kürtler "IŞİD sonrası demokratik bir Suriye" için, üyeleri arasında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Konseyi’nden destek istedi.

Strasbourg’da süren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul oturumları paralelinde Avrupa Konseyi binasında parlamenterler ve gazeteciler için "IŞİD Sonrası Suriye'nin Geleceği: Tartışılan Yönetim Modelleri" başlıklı bir "yan etkinlik" düzenlendi.

AKPM Türk heyetindeki HDP üyesi vekillerden Hişyar Özsoy öncülüğünde düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak, Kuzey Suriye Federal Bölgesi Uluslararası Sekreteri Abdülkerim Ömer ve PYD (Rojava) Fransa Temsilcisi Halid İsa katıldı.

Moderatörlüğü HDP Avrupa kurumları temsilcilerinden Fayik Yağızay tarafından yapılan toplantıda söz alan Abdülkerim Ömer, Rojava bölgesinde IŞİD’e karşı savaşmalarına karşın "ambargo altında olduklarını, sınırlarının kapalı olduğunu ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduklarını" söyledi.

Abdülkerim Ömer, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler'i "Suriyeli Kürtlerin demokratik projesini desteklemeye" çağırdı.

Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarının esasen "Kürtlere yönelik" olduğunu söyleyen Ömer, başta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olmak üzere Ankara’nın denetiminde olduğunu söylediği rejim karşıtı güçler için "sözde muhalifler" benzetmesinde bulundu.

"IŞİD'İN BELİNİ BİZ KIRDIK"

"IŞİD'in belini Kobane'de kırdıklarını" söyleyen Ömer, IŞİD sonrası Suriye ve Ortadoğu’da "yeni bir gelecek inşa etmek istediklerini", bu geleceğin sadece "demokratik bir sistem olursa yaşayabileceğini" ve "demokratik konfederalizm yanlısı olduklarını" belirtti.

Suriye’de çözümün "milliyetçi ve İslamcı örgütlerle çözümlenemeyeceğini" savunan Ömer, "Biz demokratik otonomi istiyoruz. Kürtler, Araplar, Hristiyan ve Müslümanların ve diğerlerinin hep beraber yaşayabileceği çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir sistemden yanayız" şeklinde konuştu.

"Milliyetçilik ve dincilikle olmaz"

PYD temsilcisi Halid İsa ise Osmanlı İmparatorluğu sonrası Suriye’nin ulus-devlet oluş sürecini anlattı. Suriye kurulurken ülke nüfusunun yüzde 20’sinin Hristiyan olduğunu, bugün bu oranın yüzde 5’e gerilediğini söyledi.

Suriyeli Kürtlerin Arap milliyetçiliğini her zaman reddettiğini söyleyen İsa, "her türlü milliyetçilik ve dincilikten vazgeçilmeli" ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERE GÖZLEMCİ TALEBİ

Ömer ve İsa, Suriye’nin kuzeyinde "Kuzey Suriye Federasyonu" olarak ilan edilen bölgede 19 Ocak 2018’de "Halk Kongresi" seçimlerinin yapılacağını belirtip, Avrupa Konseyi’nden bu seçimlere "gözlemci" göndermesini istediler.

Kuzey Suriye’deki seçimlere Avrupa Konseyi’nden gözlemci gönderilmesi fikri AKPM bünyesinde HDP’nin de dahil olduğu Birleşik Avrupa Solu (GUE) tarafından da ilke olarak destekleniyor. (Deutsche Welle Türkçe)