'Rojava'da Yeni Bir Özerk Yönetim Kurulacak'

'Rojava'da Yeni Bir Özerk Yönetim Kurulacak'

Kürdistan Demokratik Barış Partisi Genel Başkanı Telal Mihemed, Rojava’da yeni bir özerk yönetimin kurulacağını söyledi.

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) çatısında yer alan Kürdistan Demokratik Barış Partisi’nin Genel Başkanı Telal Mihemed, ENKS ile PYNK arasında gerçekleşen anlaşmayı değerlendirdi.

Mihemed, Kürt partileri arasında gerçekleşen anlaşmasının Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin desteğiyle gerçekleştiğini söyledi.

Mihemed, “Kürt sorunu ve Kürt birlikteliği genel olarak Suriye’nin bir sorunudur. Suriye’de sorunlara siyasi bir çözüm bulmak için ABD ve Rusya’nın önderliğinde uluslararası güçler arasında bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına göre yapılmıştır.”

Rojava’da yeni bir yönetim için ABD’nin Rojava’daki diğer halkları da bir araya getireceğini ifade eden Telal Mihemed şunları söyledi:

“Suriye’deki sorunların çözümüne Kürtlerin katılmasını sağlamak için ABD en başta Kürt sorununa müdahil oldu ve Kürtleri bir araya getirdi. Bu birliktelikle Kürtler Suriye sorununa katılabilirler. ABD ayrıca, yeni bir özerk yönetim için başka bir adım olarak da Suriye’nin kuzeyinde (Rojava) bulunan Arap, Süryani ve Asurleri bir araya getirecek. Bunun için toplantılar ve konferanslar düzenleyecek.”

Mihemed, ENKS ve PYNK arasındaki gerçekleşen anlaşmasının 2014 yılında Başkan Mesud Barzani liderliğinde yapılan Duhok Anlaşması’na göre ikinci adımların atılacağını belirterek, bunun için yönetim, savunma ve güvenlik konularında siyasi çözümlere odaklanılacağını söyledi.

Telal Mihemed son olarak, “Kürt partileri arasındaki birliktelik ve Suriye’deki sorunların çözümü Türkiye’nin bu ülkedeki varlığının son bulacağı anlamına geliyor. Türkiye bundan endişe duyuyor” şeklinde konuştu.

 

K24türkçe