Ayn İssa'da Rojava yetkilileri ile Rus Komutanlar arasında toplantı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Rusya’nın teminatları çerçevesinde Şam’la müzakereye hazır olduğunu bir kez daha yinelerken, Moskova’dan bu yönde daha etkili çalışarak Suriye hükümetine baskı yapmasını istedi.

Ayn İssa'da Rojava yetkilileri ile Rus Komutanlar arasında toplantı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Rusya’nın teminatları çerçevesinde Şam’la müzakereye hazır olduğunu bir kez daha yinelerken, Moskova’dan bu yönde daha etkili çalışarak Suriye hükümetine baskı yapmasını istedi.

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesi yerel meclisi ve Kürt Ulusal Meclis’in önde gelen yetkilileri, Rusya’ya iki ay önce başlayan ‘Türk operasyonu’ sonrası 300 bin kişinin yerinden edilmesiyle yaşanan insani krizin çözümü ve Serêkanîyê (Resulayn) ile Girê Spî'de (Tel Abyad) yerinden edilen vatandaşların evlerine dönüşünü sağlama güvencesi vermesini istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı sivil yapıların sonuncusu Girê SpÎ Yerel Meclisi Eş Başkanları Abdulhamid Abd ve Hevin İsmail, dün,  Rusya’nın Ayn İsa’daki askeri üssünde Rus askeri komutanlarla bir araya geldi.

Abd, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Rusya hükümetine bir mektup gönderdik. 5 temel talep belirledik. Bunlar; Türk işgalinin sona ermesi, göçe zorlanan sakinlerin güvenli bir şekilde dönüşünün sağlanması, işgal altındaki bölgelerde ihlallerin son bulması, ateşkes ve uluslararası M4 Karayolu'nun açılmasıdır” dedi.

Toplantıya aynı zamanda bölgedeki aşiret liderleri ve kanaat önderlerinin katıldığı belirtildi.

Rusya’dan, Girê Spî ve Serêkanîyê sakinlerinin dönüşlerinin güvenli bir şekilde sağlanmasını istediklerini söyleyen Abd, “Rus yetkililer taleplerimize destekleyerek, Türk tarafıyla imzalanan anlaşmaların uygulanacağı sözünü verdi. Bu adımlar ilk aşama niteliğindeydi. Yakın gelecekte bunu başka aşamalar takip edecek. Rusya otoyolu açma talebini uygulamaya başladı” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın ilk sözünü tutarak uluslararası M4 Karayolu'nda devriye gerçekleştirdiğini belirten Abd, “Sivil hareket, araç trafiği ve ticari trafiğe imkan sağlamak için Türk yanlısı silahlı gruplar ve Türk askerlerini yolun 3 kilometre kuzeyine çekilmeye zorladılar” dedi. Abd, rejim güçleri ile Rus askeri polislerin Ayn İsa ile Haseke’ye bağlı Tel Tamir arasında konuşlanmasıyla önümüzdeki günlerde otoyolun açılacağını ifade etti.

Diğer yandan muhalif Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne (ENKS) bağlı bir heyet, Rus hükümetinin daveti üzerinde Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile heyet üyeleri arasında yapılan görüşmede, Suriye’nin kuzeydoğusunda politika ve sahadaki gelişmeler ele alındı. Kürt temsilciler, görüşmede, Rasulayn ve Tel Abyad’da göçe zorlanan bölge sakinlerinin güvenli bir şekilde dönüşünü kolaylaştıracak bir mekanizma geliştirilmesini talep etti.

Rojava Özerk Yönetimi'nden Rusya'ya çağrı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Suriye hükümeti ile müzakere konularına ilişkin önemli noktalara vurgu yapıldı. Şam ile yapılacak müzakereler için heyetler oluşturduklarını açıklayan Suriye Özerk Yönetimi, “katılmadıkları toplantılar veya müzakereler sırasında alınan herhangi bir kararla sınırlandırılamayacaklarına” vurgu yaptı.

Suriye krizine merkezileşme, demokrasi ve sosyal adalete dayalı bir çözüm getirmek istediklerini açıklayan Özerk Yönetim, temsilcilerinin Cenevre toplantılarının dışında tutulmasından duyduğu şaşkınlığı dile getirdi.

Öte yandan eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir araya geldi.

Görüşmede Suriye’nin kuzeydoğusundaki son durum ile bölgedeki silahlı hareketlerin artmasının ardından IŞİD terör örgütünün geri dönüş yollarını kesmek için kurulacak koordinasyon ele alındı. Ayrıca Suriye'nin kuzeydoğusunda sahadaki gelişmelerden duydukları endişeyi dile getiren Jeffrey ve Barzani, Kürt bölgelerini etkileyen demografik değişime izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.