ENKS, Başkan Mesut Barzani’ye Teşekkür Etti

ENKS, Başkan Mesut Barzani’ye Teşekkür Etti

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS), Rojava’da Kürt partileri arasında gerçekleşen müzakereler sonucunda yapılan anlaşmalardaki tutumu ve desteğinden dolayı Başkan Mesud Barzani'ye teşekkür etti.

Toplantıda, Türkiye'nin destekli silahlı grupların; Rojava’nın Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spî bölgelerinde hak ihlallerinde bulunduğu belirtilerek, Kürt coğrafyasının demografik yapısının değiştirilmek istendiğine değinildi.

Bu tür ihlallerin önlenmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunan ENKS, Rojavalı olmayanların bölgeyi terk etmelerini istedi.

Toplantıda, Suriye’deki sorunların çözümünde ENKS’nin önemli bir rol üstlendiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Kürt ulusal birliği ile devam görüşmelerin sonuçları ve 16 Haziran’da yapılan anlaşmanın tartışıldığı ve ABD’nin desteğiyle olumlu sonuçların alındığı belirtildi. ENKS, ABD’nin Kürtlere ve Kürt sorununun çözümüne olan ilgisinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Ayrıca, müzakerelerin ikinci aşaması olarak toplantıda 2014 yılında gerçekleşen Duhok Anlaşması şartları gereği; idari, askeri ve ekonomi alanlarda eşit şekilde işbirliğinin gerektiği konuşulduğu ifade edildi.

Toplantıda, bazı muhalif güç ve partilerin müzakerelere yönelik olumsuz tutum içerisinde oldukları, bunların Suriye’nin geleceğine ve sorunların çözümüne hizmet etmediği vurgulandı.

Muhalefetin yeni bir Suriye için özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına göre davranması gerektiği, bu kararın demokratik şartların içerisinde Suriye’de bulunan bütün bileşenleri ve halkları güvence altına alacağı kaydedildi.

Komşu ülkelerle karşılıklı saygı temelinde iyi ilişkilerin kurulması gerektiği tartışılan diğer konular arasında yer aldı.

Son olarak Suriye Kürt Ulusal Konseyi Genel Sekreteri, Duhok Anlaşması çerçevesinde ENKS ile PYNK arasında gerçekleşen müzakerelerdeki tutum ve desteklerinden dolayı Başkan Mesud Barzani'ye teşekkür etti.