Ayn İsa'da Türk, Rus ve rejim güçlerinin askeri hareketliliği giderek artıyor

Türk ordusunun uluslararası Halep-Lazkiye otoyolu (M4) üzerinde dördüncü konuşlanma noktası inşa ettiğine dair haberlerin çıktığı bir ortamda, Ayn İsa bölgesi, Türk, Rus ve rejim güçlerinin yoğun askeri hareketliliğine tanık oluyor.

Ayn İsa'da Türk, Rus ve rejim güçlerinin askeri hareketliliği giderek artıyor
Rojava'da Hawar haber ajansı, Türk güçlerinin Ayn İsa’ya bir kilometre mesafede, Huşan köyü yakınlarında M4 otoyolu üzerinde dördüncü bir konuşlanma noktası inşa ettiğini aktardı. Ajansa göre, çevresinde yüksek toprak bariyerlerin oluşturulduğu nokta, gözetleme ve radar kuleleri, askeri araçlar ve ağır silahlarla donatıldı.
 
Türk güçleri geçtiğimiz 3 ay içerisinde Ayn İsa beldesinin batı, doğu ve kuzey cephelerine yaklaşık 2 kilometre mesafeye 3 büyük nokta inşa etti ve M4 yolu yakınındaki iki üsse insansız hava uçaklarına karşı savunma sistemlerinin yanı sıra radar sistemleri kurdu.
 
Türk ordusu bu yılın başında, Sayda ve El Muallak köylerindeki 2 noktaya ek olarak M4 karayolu karşısında yer alan ve neredeyse hiç nüfusu bulunmayan El Muşeyrife köyüne üçüncü noktayı inşa etmişti.
 
Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Ayn İsa beldesine 1 kilometreden daha az mesafedeki temas mevzilerinde Türk askeri hareketliliğin giderek arttığını, Türk güçlerinin bu bölgede toprak bariyerler oluşturduğunu ve Ayn İsa’nın Batı cephesine askeri araçlar sevk ettiğini bildirdi ancak Türk güçlerinin beldenin Batı cephesinde kurduğu noktadan söz etmedi.
 
Gözlemevi, beldenin, bölgedeki askeri güçlerin benzeri görülmemiş hareketliliğine tanık olduğunu ve hareketliliğin giderek arttığını belirterek, rejim güçlerine ait yeni takviyelerin 93’üncü Tugay’da bulunan mevzilere dün ulaştığını aktardı. Gözlemevi’ne göre, askeri araç, silah, mühimmat ve askerlerin bulunduğu Tugaya üç gündür art arda takviyeler gerçekleştiriliyor.
 
Rejim güçlerinin son takviye konvoyunda asker taşıyan 15 otobüs ve 23 kalibrelik makineli tüfek yüklü araçların yanı sıra 6 tank ve 4 adet 4×4 araç bulunuyor. Sevkiyat konvoyu, Rakka’nın batı kırsalındaki Tabka Sınır Kapısı üzerinden Ayn İsa beldesinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bölgelere girdi ve ardından Ayn İsa’nın kuzey kırsalında rejime ait mevzilere yöneldi.
 
Gözlemevi, rejimin müttefiki olan Rus güçlerin de aynı şekilde Ayn İsa’nın 4 kilometre güneyindeki askeri üsse asker ve askeri araçlar sevk ettiğini aktardı. Söz konusu üs, uluslararası koalisyon güçleri tarafından daha önce DEAŞ terör örgütüne karşı askeri operasyonlarda kullanılıyordu. Daha sonra DSG’ye bağlı İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) Askeri Akademisi’ne dönüştü. Ardından rejim güçleri tarafından kullanıldı. Rus güçleri geçtiğimiz günlerde alternatif bir üs olarak bu noktaya askerlerini gönderdi.
 
Türk güçleri ve desteklediği Suriyeli gruplar geçtiğimiz 3 aylık süreçte Ayn İsa’da kontrolü ele geçirmek amacıyla beldedeki mevzilere yönelik saldırılarını artırdı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, Türk güçleri, bölgede muhtemel bir askeri operasyondan kaçınma hususunda bir formül üzerinde anlaşmaya varmak için bir taraftan Türk ve Rus askerleri, diğer taraftan rejim güçlerinin temsilcileri ile Rus askerleri arasında çeşitli toplantılar düzenlendi. Zira Türkiye, DSG ve Kürt Yönetiminin tüm bileşenlerinin Ayn İsa’dan çıkmasını talep ederken, Rus tarafı DSG’nin iki kilometre geri çekilmesini ve belde yönetimini rejim güçlerine teslim etmesini öneriyor. Ancak iki taraf arasındaki müzakereler şu ana kadar herhangi bir anlaşmayla sonuçlanmadı.
Şarkul Avsat