Ahmet Kaya'ya çatal fırlatan Sertac Ortaç'dan Kürtçe müzik hırsızlığı

Ahmet Kaya'ya çatal fırlatan Sertac Ortaç'dan Kürtçe müzik hırsızlığı

Serdar Ortaç’ın, ilk Kürt rock müzik grubu olarak bilinen Koma Wetan’ın 1978’de yayımlanan albümündeki “Cahiltî” parçasını çalıp Türkçeleştirerek 1999’da “Cahil” parçası olarak "Bilsem ki" albümüne koyduğu ortaya çıktı. Konunun sosyal medyada gündeme gelmesi üzerine, binlerce mesaj alan Ortaç, Twitter hesabını korumaya aldı.

Twitter’da Kürt müziği üzerine paylaşımlarıyla bilinen @eyalet_lordu isimli sosyal medya kullanıcısı, Serdar Ortaç’ın ünlü Kürt rock müzik grubu Koma Wetan’ın 1978’de yayımlanan albümündeki “Cahiltî” parçasını çalıp Türkçeleştirerek 1999’da “Cahil” parçası olarak albümüne koyduğunu ortaya çıkardı.

Ortaç’ın eseri izinsiz ve telifsiz bir şekilde Türkçeleştirip albümüne koyduğunu belirten @eyalet_lordu, durumu şöyle açıkladı:

Onuncu yıl marşını okuyarak ‘bu vatan bizim, ellerin değil’ (Ahmet Kaya’nın linç edildiği ödül töreni) dediğin bir dönemde, ne tesadüf ki aynı yıl vatani görevini yapmamak için ‘askerlikten kısmen veya tamamen kurtulmak için hile yapmak’ suçundan 54 gün Mamak Askeri Cezaevi’nde kaldın. O dönem koğuş arkadaşın Kadir Sadık sana Koma Wetan’ın kasetini dinletiyor. Sen de hapisten çıkınca kaset yapıp bu şarkıyı okuyorsun. Bu şarkının çalıntı olduğunu fark eden Kom müzik, kasetini çıkaran Emre Plak ile görüşme yapıyor. Sen de kabullenip Koma Wetan’dan aldığını itiraf edip maddi olarak her türlü tazminatı ödemeyi kabulleniyorsun. Ama nedense Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM) gidip bu şarkıyı anonim olarak kayıt ettiriyorsun. Ve her türlü görüşmeye kapıları kapatıp bu hırsızlığın üstünü örteceğini sanıyorsun. Yanılıyorsun Serdar…

@eyalet_lordu’nun paylaşımlarından sonra birçok kullanıcı da mesajları ile Serdar Ortaç’ın hesabını etiketleyerek tepkilerini dile getirdi.

Bunun üzerine Ortaç, 1 milyon 170 bin takipçisi bulunan adresini korumaya aldı.

Ahmet Kaya'nın, 1999 yılında bir müzik ödülleri toplantısında Kürtçe müzik yapmak istediğini açıklaması üzerine salonda bulunanların önemli bir kısmı (Serdar Ortaç dahil) 10. yıl marşını okuyarak, Kaya'ya çatal, kaşık, bıçak fırlatmışlardı. Takip eden gelişmelerle beraber, Ahmet Kaya Türkiye'yi terk etmek zorunda kalmıştı.