Süleymaniye'de ‘Safkan Kürt Atlarını Tanıtım Festivali’ düzenlendi

Süleymaniye’de ilki düzenlenen “Safkan Kürt Atlarını Tanıtım Festivali”nde süvariler yetiştirdikleri atlarla izleyicilere büyüleyici bir performans sergiledi.

Süleymaniye'de ‘Safkan Kürt Atlarını Tanıtım Festivali’ düzenlendi

Süleymaniye'nin kuruluşunun 239'uncu yıl dönümü dolayısıyla dün (14 Kasım 2023) kentte değişik etkinlikler düzenlendi.

Bu kapsamda kentteki stadyumda 1’inci Safkan Kürt Atlarını Tanıtım Festivali gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Bêgerd Talabani, Ekonomi ve Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, Yüksek Öğrenim Bakanı Aram Muhammed Kadir, Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hêro İbrahim Ahmed’in de hazır bulunduğu festivale vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Festivalde binicililer Kürt kıyafetleri giydi, sarı, kırmızı ve yeşil renklerle süsledikleri saf kan Kürt atları ile gösteri yaptı.

Süvarlilerde biri de iki yıldır binicilik yapan Zinê adlı 6 yaşındaki kız çocuğuydu. Zinê ve “Bokan” adını verdiği atı, büyüleyici performansı ile izleyicileri mest etti.

Festival kapsamında “Safkan Kürt Atlarının Resmen Tanıtılması” tablosu Başbakan Yadımcısı Kubad Talabani, Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Bêgerd Talabani, Ekonomi ve Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, Yüksek Öğrenim Bakanı Aram Muhammed Kadir, Kültür ve Gençlik Bakanı Heme Said ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Yüksek Çıkarlar Meclisi Başkanı Cafer Şeyh Mustafa tarafından imzalandı.

Festivalin sonunda süvarilere ve at sahiplerine plaket verildi.

Safkan Kürd atları, at ırkları üzerine araştırmaların yapıldığı merkezlerde, dünyanın orijinal binek hayvan aileleri listesinde gösteriliyor.

Tarihsel araştırmalara göre safkan Kürt atları dayanıklılık ve yetenekleri ile öne çıkıyor. Kürdistan Bölgesi’nde Caf, Efşari ve Sencawi olmak üzere üç ana safkan Kürt atı ırkı bulunuyor. Kürt atları Kürdistan'da ve dünyanın birçok yerinde de yetiştiriliyor.

Başı, boynu, gözleri, kuyruğu ve ayakları ile diğer cinslerden ayrılan safkan Kürt atları, kuvvetli yapıları ile ünlüdür. Safkan Kürt atları geçmişte ağır işlerde ve savaşlarda kullanıldı. (Kaynak)