Ahmet Takan: Saray'da yüzler pek asıktı, Trump pazarlık kapısı bile aralamamış

ABD ile Türkiye arasında diplomasi trafiği son dönemde hiç olmadığı kadar yoğunlaştı.

Ahmet Takan: Saray'da yüzler pek asıktı, Trump pazarlık kapısı bile aralamamış

ABD ile Türkiye arasında diplomasi trafiği son dönemde hiç olmadığı kadar yoğunlaştı.

Rusya'dan alınan S-400'lerin teslimatı yaklaştıkça iki ülke arasındaki gerilim de artıyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında bir görüşme gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın 'S-400 Çalışma Grubu' teklifini gündeme getirdiğini söylerken Beyaz Saray, bunu görmezden geldi.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, "Trump'ın pazarlık kapısını kapattığını" öne sürüyor.

"Ankara, başta S-400'ler, F-35'ler, Suriye ve Irak konusundaki kriz maddelerinin görüşülmesi için saray diplomasisi büyük mesai harcıyordu" diyor ve ekliyor: 

"R. Erdoğan'a, Trump'ın randevu vermesi, 20 dakikalığına da olsa Beyaz Saray'da yüz yüze bir görüşme sağlanabilmesi çok çaba sarf edildi. Olmadı!.. Beyaz Saray'dan 'sadece bir telefon görüşmesi olur' cevabı alındı. Zamanlamayı da Amerikan yönetimi yaptı!.."

Saraya yakın kaynaklardan telefon görüşmesinin perde arkasını öğrenmeye çalıştığını söyleyen Takan, "Telefon görüşmesinin pek iç açıcı geçmediği, istenilen verimin elde edilemediği yönünde" ifadesini kullanıyor.

Kaynağına dayandırdığı kulisinde, "komisyon kurulsun" teklifine Trump'ın olumlu cevap vermediğini ve dahası "S-400'lerden vazgeçeceksiniz" diye kestirip attığını iddia eden Takan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Vazgeçme karşılığında, Suriye'de güvenlikli bölge, Irak, F-35'ler, Patriotlar gibi kriz maddelerinde 'şunu yaparız, bunu yaparız' gibi konulara hiç girmemiş. Anlayacağınız, Trump, pazarlık kapısı bile aralamamış!.. Çok can sıkıcı bir görüşme olmuş. Dün sarayda yüzler pek asıktı..." 

"S-400'leri almak Türkiye için ne kadar gerçekçi?" sorusuna cevap arayan Yeniçağ yazarı, "Rusya ile yapılan anlaşmaya göre, ödemeyi kabul ettiğimiz paraya karşılık S-400'lerin tümü yarın Türkiye'ye teslim edilse ancak güvenlik sistemimizin beşte birine karşılık geliyor. Suriye'den 10 füze atılsa anlaşması yapılan S-400'lerle ancak ikisi, en fazla üçünün havada yakalanıp imha edilebileceğini uzmanlar söylüyor" görüşlerini aktarıyor.

Askeri kaynakların, S-400'ler ile F-35'leri kıyasladığında, "F-35'ler 10 kilo eder, S-400'ler veya Patriot'lar da ancak bir kilo eder" dediğini söyleyen Takan, "Krizden çıkmak için, sarayda üretilen, S-400'lerin üçüncü bir ülkeye gönderilmesi stratejisi de çökmüş görünüyor. Putin, bizi, S-400'lere bağlayarak kötürüm olma noktasına getirdi" yorumunu yapıyor.

Trump pazarlık kapısını kapattı... - Ahmet TAKAN

Trump pazarlık kapısını kapattı... - Ahmet TAKAN

Erdoğan ile Trump arasında bir süredir beklenen kritik telefon görüşmesi  önceki gün yapıldı. Özellikle "beklenen" diye ifade ettim. Nedeni...