AKP'li Kurt: AKP Batı'da, HDP Kürt şehirlerinde oy kaybetti

AK-Parti eski Milletvekili Abdurahman Kurt, Batı şehirlerinde AK-Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da ise HDP'nin oy kaybı yaşadığını açıkladı.

AKP'li Kurt: AKP Batı'da, HDP Kürt şehirlerinde oy kaybetti

AK-Parti eski Milletvekili Abdurahman Kurt, Batı şehirlerinde AK Parti'nin, Kürt şehirlerinde ise HDP'nin oy kaybı yaşadığını açıkladı.

Basnews'te AK-Parti eski Milletvekili Abdurahman Kurt'un AK Parti ve HDP'nin iktidar sahibi oldukları bölgelerde yaşadığı oy kaybına ve kesinleşmemiş seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"Neticede, AK Parti Türkiye genelinde yine birinci parti olma özelliğini koruyor. Ama Doğu ve Güneydoğu'da HDP bir oy kaybıyla karşı karşıya, Batı'da da AK-Parti bir oy kaybıyla karşı karşıya. Bu şu demek, iki tarafta da iktidar olan yapılara karşı vatandaş bir ikaz vermiş, bunu görmek lazım. Doğu, Güneydoğu'da hem hizmet noktasında hem de hendeklerle ilgili HDP'nin bir şekilde mesajı almasıyla ilgili bir mesaj var ortada. Onu görmek lazım. Terörle, şiddetle ilgili, barış sürecinin bozulmasıyla ilgili halen HDP'nin verdiği bir hesap var onu görebiliyoruz. “

Abdurrahman Kurt Kürt seçmenin Türkiye yerel seçimlerinde, AK Parti’ye karşı olarak metropollerde CHP adaylarını desteklemesini ve AK Parti’nin yaşadığı oy kaybını şu şekilde değerlendirdi:

"Batı'da da özellikle Kürt seçmen açısından baktığımız zaman, Kürt seçmen PKK'ya kızgınlıkla, Kürtlere kızgınlık arasındaki çizginin biraz birbirine karıştırılmış olmasından kaynaklı incinmiş durumda. Buda batıda, AK-Partiye bir mesaj olarak dönüyor. Batıda ki AK -Parti seçmeninde, Parti içi eleştirilere ilişkin, şimdiye kadar dikkate alınmamış olmakla ilgili bir soğuma olduğuda görülebiliyor. Özellikle AK-Parti seçmeninin sandığa karşı tavrının bu seçimlerde biraz daha gevşek olduğunu, biraz daha soğuduğunu siyasetten söylemek mümkün. Çünkü şimdiye kadar söylenegelen yanlışlar genelde devam etti. Gerek teşkilat yapılanması ile ilgili olsun, gerek bürokratik yapılanmayla ilgili olsun, gerek kurumlar arasındaki işleyişin ahenginin bozulmasıyla ilgili olsun bir mesaj var. Yani AK-Parti'nin kendi içinden bir kırgınlık mesajı var.”

Abdurrahman Kurt Konuşmasının devamında yerel seçimlere giren partilerin durumuna ilişkin şunları belirtti:

"Burda seçimin galibinin bir boyutuyla MHP bir boyutuyla CHP olduğunu söylemek mümkün. Kürt seçmen bir boyutuyla CHP'ye, bir boyutuyla da AK-Parti'ye yönelmiş olmakla beraber, HDP oylarındaki İstanbul gibi, İzmir gibi, Antalya gibi, Mersin gibi yerlerde özellikle Kürt seçmenle ilgili belirleyici olabilme özelliğinin öne çıktığınıda söylemek mümkün. Bunun sebebide özellikle Batı illerinde Kürtler'in sisteme tam olarak entegre edilmeyişiyle ilgili. Örneğin belediye meclis üyeliklerinde yeterli yer alamayışları, belediye başkanlıklarında hakettikleri demokratik sıralamaların onlara verilmeyişi ile ilgili de AK – Partiye mesaj verildiğini söylemek mümkün. Mesajların AK-Partiye yönelmesinin sebebi, AK-Parti en kötü parti olduğu için değil, aksine en iyi Parti olduğu için ama en iyilerden beklenenin altında bir performans sergilediği için bunlar yaşanıyor. Yoksa CHP'nin veya MHP'nin bir varlık gösterdiği için, iyi iş yaptıkları ile ilgili somut bir veri yok zaten sahada. Sorun iş yapabilen iktidar olunabilen, gerek HDP için, gerek Batı illerinde AK-Parti için iktidar olabilenlerden, beklenenin tam olarak alınamayışı ile ilgili bir mesaj olduğunu söylemek mümkün diye düşünüyorum."