'AKP'nin Gare'de amacı örgütün ileri gelenlerinden birini almaktı, rehineleri kurtarmak değil'

Gare operasyonu ile ilgili konuşan Artı Gerçek yazarı İnci Hekimoğlu, "AKP'nin bu operasyondaki derdi rehineleri kurtarmak değil örgütün ileri gelenlerinden birilerini alıp getirmekti. Oradan kaybettikleri desteği alabileceklerini düşünüyorlardı" iddiasında bulundu.

'AKP'nin Gare'de amacı örgütün ileri gelenlerinden birini almaktı, rehineleri kurtarmak değil'

Artı TV'de yayınlanan Celal Başlangıç ile Artı Gerçek programında Artı Gerçek yazarları İnci Hekimoğlu, Eser Karakaş, Koray Düzgören, Armağan Kargılı ve Artı TV programcısı Erk Acarer Gare operasyonu ve AKP-MHP iktidarının sertleşen üslubunu konuştu.

İnci Hekimoğlu, iktidarın hızla eridiği için Gare operasyonunu yaptığının altını çizdi. Hekimoğlu, "AKP'nin bu operasyondaki derdi rehineleri kurtarmak değil örgütün ileri gelenlerinden birilerini alıp getirmekti. Oradan kaybettikleri desteği alabileceklerini düşünüyorlardı. Bunun çok ciddi bir başarısızlık olduğunu askeri yetkililer de söylüyor. İsteselerdi o rehineleri son derece barışçıl ve diyalog yolları ile almaları mümkündü. CHP, HDP, sivil toplum örgütleri defalarca girişimde bulundular ama iktidarı ikna edemediler. Belli ki ikna olmamalarında başka hesapları da varmış" dedi.

Hekimoğlu, muhalefetin AKP'nin arkasında hizalanmamasına dair ise "20 yıldır gördüğümüz en umut verici durum" yorumunu yaptı.  

Koray Düzgören ise Gare operasyonu ve muhalefetin konumuna dair yorumlarda bulundu. Düzgören, "İktidarın amacı şuydu; bu olayın daha önce olan olaylarda olduğu gibi, muhalefetin, iktidarın yanında saf tutacağını düşündüler. Bunu sağlama almak için Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı CHP ve İYİ Parti ile görüşmeye gönderdiler. AKP grubundan açıklama yapıldı, ortak bildiri yayınlanacağı söylendi. Ama muhalefet partilerinin iktidar yanında saf tutması gibi bir durum gerçekleşmedi" ifadesini kullandı.  

Gare operasyonu konusunda Türkiye'nin devlet düzeyinde saydam olmadığının altını çizen Eser Karakaş, "Türkiye devlet düzeyinde hiçbir yerde saydam değil. Saydam olmamak demek eleştiriye kapalı olmak demek. Yöneticiler kendilerini saydamlığa kapatmayı bir marifet olarak görüyor. Oysa en güçlü zırh saydamlıktır" dedi. 

Operasyonun askeri düzeyde sorumlularının ise Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı olduğunu söyleyen Karakaş, "Saydamlık gereği bir kişinin sorumluluğu üstlenip istifa etmesi gerekir. Cumhurbaşkanı'nın böyle bir şeyi yapmasını bekleyemeyeceğimize göre, Savunma Bakanı'nın veya Genelkurmay Başkanı'nın bugüne kadar istifa etmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.

Erk Acarer ise Gare operasyonunun başarısız olduğuna vurgu yaptı. Acarer, "Harekattan sonra Haşdi Şabi bile Türkiye'ye ayar verdi. Burada başarıyı mı test edeceğiz. Burada büyük bir başarısızlık var. İç politikayı dizayn edemekleri gibi sadece savaş kartı üzerinden oynadıkları MHP tabanını da kendilerinden koparmayı başladılar" dedi.