AKP'nin seçimin iptali başvurusu reddedildi

AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, Büyükçekmece'de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını gerekçe göstererek seçimin iptali için İl Seçim Kurulu'na başvurdu. İl Seçim Kurulu başvuruyu reddetti. 

AKP'nin seçimin iptali başvurusu reddedildi

AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, Büyükçekmece'de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını gerekçe göstererek seçimin iptali için İl Seçim Kurulu'na başvurdu. İl Seçim Kurulu başvuruyu reddetti. 

AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, Büyükçekmece'de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını iddia ederek ilçede seçimlerinin iptali için İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Ancak AKP'nin başvurusu reddedildi.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2019/2708 numaralı soruşturma evrakındaki gerekçelere ve mülkiye başmüfettişlerinin incelemelerine dayanarak başvuru yapıldı. Başvuru dilekçesinde usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğu öne sürüldü.  Buna göre AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, başvurusunda belediye meclis üyeliği ve ilçe belediye başkanlığı seçiminin iptalini talep etti.

Demirören Haber Ajansı'nın aktardığına göre, dilekçeyi değerlendiren İstanbul İl Seçim Kurulu talebi reddetti.

AKP'nin seçim iptali başvurusu medyaya ilk olarak "İstanbul'un genelinde iptal başvurusu" olarak yansıdı. Ancak başvurunun daha sonra sadece Büyükçekmece ilçesi için yapıldığı anlaşıldı.

AKP’den açıklama: İlçe nüfus müdürü tutuklu

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Büyükçekmece ilçemiz tarafından bütün İstanbul’un seçiminin iptaline ilişkin bir müracaatta bulunuldu şeklinde bir açıklama var ekranlarda. Bunun doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Olan şudur. Büyükçekmece ilçemiz, bu seçimlere has usülsüz seçmen kaydını gerekçe göstererek Büyükçekmece ile ilgili seçimlerin iptaline ilişkin bir müracaatta bulunmuştur. Esasen bu usülsüz seçmen kaydıyla ilgili bir soruşturma da yürütülmektedir daha önceden beri. Ve buna ilişkin tutuklamalar da var, ilçe nüfus müdürünün tutuklu olduğunu biliyorum. Yürütülen bir soruşturma var. Bunun üzerinden bir müracaatta bulunulmuş, ilçe seçim kurulu reddetmiştir, bunun üzerine il seçim kuruluna başvurulmuştur, o da reddetmiştir. Bunun dışında İstanbul’da şu anda böyle bir talep yoktur. YSK’ya şu anda gidilmiş, gidelim mi gitmeyelim mi diye karara varılmış değildir. Seçimlerden önce yapılan bir usülsüzlük ve organize bir iş gibi duruyor. Buna ilişkin soruşturma yürüyor ve sayı da çok yüksek. Oraya ilişkin bir müracaattır, İstanbul'un tamamına ilişkin bir müracaat değildir."

CHP: Oyları yeterince çalamadılar şimdi seçimi çalmaya çalışıyorlar

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, AKP’nin Büyükçekmece'deki seçimin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurmasına dair yaptığı değerlendirmede, “Oyları yeterince çalamadılar şimdi seçimi çalmaya çalışıyorlar” dedi.

Seçim öncesinde CHP’nin usülsüz seçmen kayıtlarına dair yaptığı itirazların dikkate alınmadığını hatırlatan Tezcan, “Usülsüzlük yapıldıysa kendileri yapmıştır. Usülsüz seçmen kaydına dair bugüne kadar bizim şikayetlerimiz itirazlarımızı dikkate almayan, varsa gidin şikayet eden kendileriydi. Devlet ellerinde, bir usülsüzlük varsa kendilerinindir” diye ekledi.