Alman Askeri, Kürdistan Bölgesi'nden çekilmek istemiyor
Almanya’da iktidar partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun partisi genel başkanlığını başbakan Angela Merkel’den devralan Annegret Kramp-Karrenbauer önceki gün yemin ederek savunma bakanlığı görevine başlamıştı.
Almanya’da iktidar partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun partisi genel başkanlığını başbakan Angela Merkel’den devralan Annegret Kramp-Karrenbauer önceki gün yemin ederek savunma bakanlığı görevine başlamıştı.
Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na seçilen Ursala von der Leyen’in boşalan bakanlık koltuğuna oturan Kramp-Karrenbauer’in ilk işi yurt dışında görev yapan Alman askeri birliklerinin taleplerini dinlemek oldu.
Kramp-Karrenbauer, IŞİD çeteleriyle mücadele kapsamında Güney Kürdistan ve Irak’ta görev yapan askeri birliklerin Hewlêr’de bulunan karargahıyla videolu bağlantıda görüştü. Peşmerge ve Irak ordusunun eğitimi için bölgede bulanan askerlerin komutanlığı IŞİD ile mücadelenin hala sürdüğünü belirterek “Bu mücadelede müttefiklerimizin bize hala ihtiyacı var” görüşünü dile getirdi.
Bakana Tezkere Netleşsin çağrısı
Bölgedeki askeri birlikler ayrıca 31 Ekim’de bitecek görev sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunun da en yakın zamanda netleşmesini talep ettiler. Kramp-Karrenbauer’in yakın bir zamanda Güney Kürdistan’a giderek birlikleri ziyaret edeceği ifade ediliyor. IŞİD ile mücadele eden askeri birliklerin yurt dışına gönderilmesini öngören tezkere bir süredir Alman siyasetinde özellikle de koalisyon hükümetinin ortağı Hıristiyan demokratlar ve sosyal demokratlar arasında tartışmalara neden oluyor.
Yeni Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer’in de, partisi CDU’daki diğer siyasetçiler gibi IŞİD ile mücadele kapsamında Güney Kürdistan, Irak ve Ürdün’de görev yapan birliklerin görev süresini uzatmaktan yana. Ancak hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin nasıl ikna edileceği bilinmiyor. Son olarak Kramp-Karrenbauer’in yemin töreninde konuşan SPD’nin Grup Başkanı Rolf Mützenich “Suriye ve Irak’a yönelik tezkere artık bitmiştir” ifadesini kullanmıştı.
Ancak SPD’li Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise topu Federal Meclis’e atarak “Hazırlanacak yeni tezkereye ancak meclis karar verir” diye konuşmuştu. Yaz tatili nedeniyle tezkerenin uzatılıp uzatılmayacağı konusunun en erken Eylül ayının başında netleşeceği belirtiliyor.
IŞİD teröristlerinin 2014’de Şengal’e saldırması, ardından 2015’te Fransa’da terör saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da Peşmerge’yi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 800 asker bulunuyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında başkent Berlin’de temaslarda bulunan ABD’nin IŞİD ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise Almanya’nın Suriye’nin kuzeyine kara gücünü göndererek Demokratik Suriye Güçleri (DSG)’nin eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmasını istemişti. Şayet Berlin’in Washington’un talebini kabul etmesi halinde, bu birliklerini mi Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyine kaydıracağı, yoksa bölgeye yeni birlikler mi göndereceği bilinmiyor.