Yunanistan'dan istikşafi görüşmeler öncesinde Türkiye'ye mesaj

Türkiye ile Yunanistan, sonuncusu 2016 yılında yapılan istikşafi (keşif) görüşmelerine yeniden başlama arifesindeyken, Yunanistan, Ankara ile karasularını 12 mile çıkarma konusunu müzakere etmeyeceklerini açıkladı.

Yunanistan'dan istikşafi görüşmeler öncesinde Türkiye'ye mesaj

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İstanbul'da başlayacak görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada, Atina'nın İyon Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkarma konusunda egemenlik hakkına sahip olduğunu savundu. 

Portekizli mevkidaşı Augusto Santos Silva ile görüşen Dendias, ortak basın açıklamasında, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi gereğince, Yunanistan'ın Ege Denizi dahil her yerde karasularını 12 mile çıkarma hakkı bulunduğunu kaydetti ve Türkiye'nin tehditlerini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi.

"Herkesin duyması için parlamentoya açık şekilde anlattım; BM Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca Yunanistan, ülkenin güneyi veya Ege Denizi dahil her yerde karasularını 6 milden 12'ye genişletme konusunda egemenlik hakkına sahip. Bu tartışmaya kapalı. Söz konusu sözleşmeye göre başka bir ülkeyle karasularının genişletilmesiyle ilgili müzakere yapmaya gerek yok" diyen Dendias, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Arnavutluk da daha önce bizimle müzakere yapmadan karasularını genişletmişti. Bu onların hakkıydı. Biz de Türkiye'yle müzakere etmeyeceğiz. Uluslararası hukuka uygun olarak egemenlik hakkımızı kullandığımızda Türkiye'nin bizimle savaşma tehdidinde bulunmasının ne kadar yanlış olduğunu söylemem için bana fırsat sunuyorsunuz."