Almanya Dışişleri Bakanı: 'Depremde ilk yardıma koşan Kürdistan Bölgesi’ydi'

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, IŞİD tehdidinin sürdüğüne dikkat çekerek, enerji ve güvenlik konularında Erbil ile Bağdat arasındaki koordinasyonun önemine vurgu yaptı. Başbakan Mesrur Barzani de, Ezidilere karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıdığı için Almanya’ya bir kez daha teşekkür etti.

Almanya Dışişleri Bakanı: 'Depremde ilk yardıma koşan Kürdistan Bölgesi’ydi'

Dün Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock bugün de Erbil’e gelerek Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile görüştü.

Barzani ve Baerbock görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Baerbock, " Kürdistan Bölgesi hükümetine Türkiye'deki deprem bölgelerine yaptığı yardımlar için tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Bir süre önce felaketinin yaşandığı bölgedeydim. Bu kadar büyük ölçekte bir felaketi hayal etmek kimsenin aklına gelmezdi. Türkiye doğrudan komşumuz değil fakat her iki taraftan milyonlarca ailemiz birbirleriyle yakın temas halindeler. Bu yüzden Almanya’da Türkiye’deki durumu takip eden o kadar çok aile var ki. Onlar Almanya'da en çok ihtiyaç duydukları anda Türkiye'ye ilk kimin yardıma geldiğini görmek için izliyorlardı. Bu nedenle en zor anda Kürdistan Bölgesi’nin herkesten önce yardıma koşması dünyada duyuldu” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki göçmenler ve Ezidilerin durumu

"Irak Kürdistan Bölgesi, IŞİD'den kaçan yaklaşık bir milyon göçmenin yanı sıra ülkelerindeki iç savaştan kaçan yüzbinlerce Suriyeliye kapısını açtı" diyen Baerbock, Almanya olarak göçzedeler için yaklaşık 800 milyon avroluk insani yardım ayırdıklarını söyledi.

2014'ten beri Kürdistan Bölgesi’ne yardımda bulunduklarını kaydeden Baerbock, “Alman insani yardımının çoğu Kürdistan Bölgesi'ne gönderiliyor. Kürdistan Bölgesi göçmen ve mülteciler için güvenlik bir bölge. Bu rolü sürdürmek istiyoruz ve dün Bağdat'ta bu mesajı ilettim” diye konuştu.

 Kürdistan Bölgesi'nde Ezidi Kürtlerin kaldığı kamplardaki durum hakkında detaylı ve somut bir plan yapılması gerektiğini vurgulayan Alman Bakan, Çünkü bu insanlar bir daha yerinden edilmemeli. Görüşmemizde bu insanlar için onurlu bir dönüşün çok önemli olduğundan bahsetmiştik, bunun için mültecilere bu ortamı sağlamak için destek olmak ve birlikte çalışmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Annalena Baerbock, "Alman Meclisinde Ezidilere karşı işlenen suçları soykırım olarak kabul ettik. Soykırımın etkilerinin nesiller boyu süreceğini biliyoruz, bu nedenle onurlu bir dönüş gerekli. Siyasi sorumlulukları olan bizlerin toplumun zayıf kesimlerini unutmaması gerekiyor. Toplum onların yardımına koştuğunda güçlüdür. Bu Kürdistan Bölgesi için de geçerli. Özellikle de tecavüze maruz kaldığı için gerçek babası olmayan çocukları olur. Onlar sadece aileleri tarafından kabul edilmemekle kalmaz, vatandaşlık hakları da kısıtlanır. Bu çocuklar da dünyadaki diğer çocuklar gibi insandır ve hakları var, bu yüzden onlara onurlu bir yaşam sunmalıyız” diye konuştu.

Bağdat ve Erbil işbirliği

Avrupa ve Almanya olarak bir yandan bölgenin ekonomini istikrara kavuşturup geliştirmeye çalışırken, IŞİD tehdidinin hala Kürdistan Bölgesi’nde ve gölgede varlığını sürdürdüğü gerçeğini göz ardı etmediklerini belirten Alman Bakan, “İnsanları bölmek ve istikrarsızlık yaratmak, dolayısıyla ekonomik ve sosyal gelişmeyi geciktirmek isteyen iç ve dış güçler var. Bu nedenle güvenlik ve istikrar için çalışan tüm bu güçlerin birlikte çalışması çok önemli” dedi.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere değinen Baerbock, dün Bağdat'ta Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki koordinasyonun geliştiğini duyduğunu söyledi.

Alman Bakan, IŞİD tarafından istismar edilen güvenlik boşlukların, NATO ve IŞİD'e karşı uluslararası koalisyondan aldıkları tavsiyelerin yardımıyla doldurulması gerektiğini belirtti.

Baerbock, "Bağdat'ta da söylediğim gibi IŞİD ve terörle mücadelede size destek vermeye devam edeceğiz, istikrar için de destekleyeceğiz. Kürdistan Bölgesi'nde Peşmerge ile koordineli bir çok proje hayata geçiriliyor. Hedefimiz yerel güvenlik kuvvetlerinin kendilerinin güvenliği sağlayabilmesi için eğitimleridir ve bizim için önemlidir” şeklinde konuştu.

Başbakan Barzani Baerbock’un 8 Mart’ını kutladı

Daha sonra söz alan Başbakan Mesrur Barzani de, Almanya Dışişleri Bakanı'nı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde karşıladıklarını hatırlatarak tebrik etti.

Mesrur Barzani, "Ezidi Kardeşlerimize karşı işlenen suçları soykırım olarak tanıyan Almanya'ya Kürdistan Bölgesi halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.

Mesrur Barzani, yurtdışındaki en büyük Kürt diasporasının Almanya'da olduğuna dikkat çekerek, "Almanya'nın IŞİD'e karşı verdiği mücadeledeki yardım ve desteği tüm Kürdistan Bölgesi halkı tarafından takdirle karşılanıyor” diye belirtti.

Görüşmede güvenlik konuları, terörle mücadele ve Şengal konusunu da ele aldıklarını kaydeden Barzani, "Bize bu konularda daha fazla yardımcı olmalarını istedim. Şengal Anlaşmasının, halkın onurlu bir şekilde evlerine dönmesi için temel olması gerektiğini konuştuk" dedi.

Terör mağduru Ezidi kadınlardan bazılarının çocuk sahibi olduğunu belirten Başbakan, “Kürdistan Bölgesi onların büyük evidir. Güvenlikleri, geçim kaynakları ve çocukların yetiştirilmesinde onlara yardım etmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Erbil ile Bağdat arasında güvenlik ve enerji alanlarında koordinasyon

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’in “Avrupa'da bir enerji açığı olup olmadığı ve Kürdistan Bölgesi'nin bu boşluğu nasıl doldurabileceği” şeklindeki sorusuna, "Enerji konusunda nasıl ortak çalışabileceğimizi konuştuk. Almanya olarak Irak hükümeti ile görüştük. Güvenlik ve enerji konularında Bağdat ile Erbil arasındaki koordinasyonun önemini tartıştık. Biz Avrupa’da ve özellikle de Almanya’da dışarıya bağımlı olmayan bir deneyim yaratmak istiyoruz" yanıtını verdi.

Kadınlar ve çocukların güvenli olmadığı hiçbir toplumun güvende olamayacağını vurgulayan Alman Bakan, "Şengal’de asıl görevimiz insanların güvende olmalarına yardımcı olmak. Mülteciler evlerine dönmek zorunda ve uzun süre çadırlarda yaşamak zor. Buradaki üniversitelerle çalışmak ve onlara bir gelecek yaratmak istiyoruz” ifadesini kullandı. /Rudaw