Almanya-DW editörü: Büyük devletler ve dünya Kürtlere karşı ikiyüzlü
Türkiye'nin 'Zeytin Dalı' adını verip Afrin'e başlattığı operasyon. Dünya tarafından operasyona verilen tepki hayli sınırlı. ABD ve Rusya 'itidal' çağrısında bulunmakla yetinirken kimi yabancı medya organlarında bu duruma tepki gösteriliyor.
Türkiye'nin 'Zeytin Dalı' adını verip Afrin'e başlattığı operasyon Dünya tarafından operasyona verilen tepki hayli sınırlı. ABD ve Rusya 'itidal' çağrısında bulunmakla yetinirken kimi yabancı medya organlarında bu duruma tepki gösteriliyor.
DW editörlerinden Kersten Knipp de, Batı'nın operasyon karşısındaki suskunluğunu 'yüz kızartıcı' olarak yorumlayanlardan.
Knipp'e göre, Afrin harekatı Türkiye'nin bölgede 'öngörülemez' bir aktör olduğunu tescillemiş vaziyetti.
Türkiye'nin sivil ölümler olduğu yönündeki uyarıları reddettiğine değinen Knipp, bu uyarıların 'kara propaganda' olarak nitelendirilmesini şu yakıcı sözlerle eleştiriyor:
"Suriye'nin yedi yıldır sahne olduğu şiddet karşısında ‘temiz savaşıldığı' efsanesi inandırıcı gelmiyor. YPG milisinin sadece teröristlerden oluştuğu efsanesi ise inandırıcılıktan daha da uzak. YPG'nin, Türkiye ve Avrupa tarafından terörist ilan edilen PKK'ya yakın olduğu doğru. Aynı şey oldukları ise söylenemez. Dahası, YPG Türkiye'ye saldırmış değil. Türkiye topraklarına düşen roketler Türkiye'nin komşu ülkeye yaptığı saldırıya verilmiş cevaptır."
Kürtlerin yüz yıldır dünya politikasındaki çıkarlara alet edildiğini savunan Knipp, Kürt grupların IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerine karşı etkin mücadelesine rağmen onlara ikiyüzlü davranıldığı görüşünde.
IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinde yuvalanmasının engellenmesinde ABD destekli Kürt savaşçıların büyük bir rolü olduğunu kaydeden Knipp, Kürt savaşçılar sayesinde Kobane'nin 2014'te IŞİD'den arındırıldığını hatırlatıyor.
Knipp sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Kürtlerin kontrolündeki kuzey Suriye topraklarının "demokrasinin örnek vatanı" olduğu tabii ki söylenemez. Lakin bütün bölgeyle kıyaslandığında örnek sayılabilecekleri ve bölgenin dini ve seküler muktedirlerinden farklı oldukları görülür."
Suriye Kürtlerinin yüzüstü bırakıldığını savunan Knipp, "Bu utanılacak bir durumdur. Kürtleri silahlandıran ve IŞİD tehlikesinin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için 30 bin mevcutlu sınır koruma birliği kurmayı planlayan ABD bile Türklerin saldırısına ses çıkarmıyor. Anlaşılan ABD, kendisi gibi Beşar Esad'sız Suriye formülünü destekleyen NATO müttefiki Türkiye ile bozuşmak istemiyor. Washington'ın bu uğurda Kürtleri gözden çıkarmaya hazır olduğu anlaşılıyor" yorumunu yapıyor.
Rusya'nın Afrin'den çekilme konusunda Türkiye ile anlaştığı iddialarına değinen Knipp, ABD ile arası bozuk bir Türkiye'nin Rusya'nın işine geleceğini belirtiyor.
Yazısını şöyle noktalıyor Knipp:
"Batının susması yüz kızartıcı bir durum. Aynı zamanda riskli de. Çünkü böylece içte ve dışta son derece saldırgan rota izleyen bir hükümete tam serbestlik tanınmış oluyor. Ankara harekâtın eleştirildiği medya haberlerine 30 kişiyi tutuklatarak tepki göstermişti.
Erdoğan hükümetinin agresif dış politikasından vazgeçmeyeceği noktasından hareket edilmelidir. Önce Rusya'ya, sonra İsrail'e, ABD'ye ve aylarca da Almanya'ya sertlik göstermişti. Şimdi de sözlü değil, fiili olarak Suriye Kürtlerine saldırıyor. Türk hükümetini hesaplanabilir aktör ve güvenilir ortak olarak kabul etmek zordur."