Almanya ile ABD arasında gizli Rojava görüşmeleri

ABD'nin Almanya'dan, Rojava’daki Kürtleri korunması için bölgeye Tornado savaş uçakları göndermesini istediği öne sürüldü.

Almanya ile ABD arasında gizli Rojava görüşmeleri

Der Spiegel dergisi, ABD'nin Kuzey Suriye’de oluşturmayı planladığı güvenli bölgeye Almanya’nın askeri destek için yeşil ışık yaktığını öne sürdü. Derginin haberinde, IŞİD’e karşı ABD’nin yanında mücadele veren Kürt grupları "hem Türkiye hem de Esad rejiminden korumak için” ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurma planları hatırlatıldı.

Haberde, Washington ve Berlin arasında yürütülen “gizli görüşmeler” sonucunda Alman hükümetinin "güvenli bölgenin korunması için askeri katkıya hazır olduğunun sinyalini verdiği” iddia edildi. Haberde, bunun için Alman hükümetinin Washington'a Ürdün’de konuşlandırılmış askerlerin görev süresinin uzatılması önerisini sunduğuna işaret edildi.

Almanya, IŞİD ile mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona Tornado keşif uçakları ve havada yakıt ikmali yapabilen uçak ile destek veriyor. Suriye ve Irak'ta yürütülen operasyonlara verilen lojistik destek için Ürdün’de konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi 31 Ekim 2019'da sona eriyor.

Habere göre, eğer Alman meclisi bölgede görev yapan Alman askerlerinin görev süresinin uzatılmasına onay verirse, ABD'nin Kuzey Suriye’de kurmayı planladığı güvenli bölgede Alman hava kuvvetlerinin de destek sağlaması mümkün olabilecek.

Alman Spiegel Dergisi'nin haberine göre, bir kaç aydır ABD yönetimi Almanya yönetimi ile Suriye'deki (Rojava) Kürtleri IŞİD ve Türkiye'ye karşı korunması ve bölgeye Tornado savaş uçaklarının gönderilmesini konusunda gizlice görüşüyor.

ABD yönetimi, Suriye'de IŞİD'in mağlup edildiğini gerekçe göstererek bu bölgedeki birliklerini çekilmeye başlamıştı.

Almanya havadan koruyacak

Ancak ABD Başkanı Trump, “Kürtler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) insafına bırakılamaz” diyen muhaliflerin ağır eleştirilerine maruz kalmıştı.

Bunun üzerine Trump, Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, “Kürt müttefikleri” dışarıdan gelecek saldırılara karşı korumak için Türkiye - Suriye sınırı üzerinde güvenli bölge oluşturmayı önermişti. 

ABD'nin önerisine göre, Almanya oluşturulacak güvenli bölgeyi havadan koruyacak.

Almanya'nın Nazi geçmişi olumsuz etkiliyor

Halihazırda Almanya'nın Suriye semalarında Tornado savaş uçakları bulunuyor. Ancak bu uçaklar Uluslararası Koalisyon Güçleri şemsiyesi altında IŞİD'e karşı keşif ve saldırıların yanı sıra yakıt ikmali sağlamakla görevli. Ayrıca Almanya, Kürdistan Bölgesi'nde Peşmerge Güçlerini eğitmek için askeri uzman bulunduruyor.

Almanya'nın Tornado savaş uçaklarını gönderme kararı, ABD açısından bu ülkenin "güvenilir bir askeri müttefik" olduğunu kanıtlaması için bir fırsat olacak. Ancak yurt dışındaki askeri varlık, Nazi geçmişi nedeniyle Almanya'da halen çok tartışılıyor. 

SPD: Düşüncelerimize aykırı

Ancak habere göre, Başbakan Merkel, savaş uçağı gönderme konusunda koalisyon ortağı Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD)'nin ciddi bir muhalefetiyle karşı karşıya kalabilir.

Partinin dış politika sözcüsü Rolf Mützenich, SPD’nin, Merkel'i 2018 yılı boyunca Suriye'de bulunan Tornado savaş uçaklarını geri çağırmaya zorladığını belirtti. Münzenich, "Görev süresinin uzatılması veya değiştirilmesi bizim düşüncelerimize aykırı" ifadesini kullandı.

Almanya yasalarına göre, yurt dışına yönelik tüm askeri sevkiyatların meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Rojava'daki Kürtleri korumak için savaş uçakları göndermek isteyen Merkel'in, itiraz etmesi beklenen hükümet ortağı SPD'nin desteği olmadan, mecliste çoğunluğu sağlamak için  mücadele etmesi gerekebilir. 

Pompeo Berlin'e geliyor

Ancak haberde Berlin’de konu hakkında henüz kesin karar verilmediği belirtildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Alman Haber Ajansı'na (dpa) yaptığı açıklamada, “IŞİD terörüne karşı oluşturulan koalisyon durum hakkında ve diğer gelişmeler hakkında sürekli temas halinde” dedi.

Bu konunun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yarın başlayacak Berlin ziyaretinde ele alınması bekleniyor. Pompeo'nun Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye ve ABD arasında görüşmeler yürütülüyor. Türkiye, güvenli bölgede YPG unsurlarının bulunmaması gerektiğini savunuyor. ABD, YPG’nin ana unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir ortağı olarak görürken, Türkiye YPG'yi PKK’nın Suriye uzantısı ve bir terör örgütü olarak değerlendiriyor.