Almanya’da Halepçe’nin soykırım olarak tanınması için çalışma başlatıldı

Alman Federal Meclisi’nin Sol Parti üyesi Kürt kökenli Helin Evrim Sommer, Arap Baas rejiminin Kürtlere karşı işlediği Halepçe katliamı ve Enfal gibi insanlık suçlarının ülkede soykırım olarak tanınması için çalışma başlattı.

Almanya’da Halepçe’nin soykırım olarak tanınması için çalışma başlatıldı
Rûdaw’a konuşan Sol Parti üyesi Kürt ve Alevi kökenli Helin Evrim Sommer, “Saddam Hüseyin’in kimyasal silah programı yüzde 70’i Alman şirketleri tarafından temin edildi. Dolayısıyla herkesten önce bu tarihi sorumluluğu üstlenerek Alman Federal Meclisi ile Almanya Hükümeti bu suçları soykırım olarak tanımalı” dedi.
 
Evrim Sommer 2017 yılında yapılan meclis seçimlerinde Sol Parti üyesi olarak meclise girmiş o tarihten bu yana siyasi kariyerine devam ediyor.
 
Helin Evrim Sommer Alman Federal Meclisi’nde yaptığı bir konuşma sırasında, ırkçılığın demokrasinin düşmanı olduğunu vurgulayarak,  “Ben bir göçmen çocuğu olarak Türkiye’deki askeri cunta nedeniyle 9 yaşında Almanya’ya geldim. Burası benim evim oldu teşekkür ediyorum. Irkçılığın ve milliyetçiliğin demokrasinin düşmanı olduğunun bilincindeyim” ifadelerini kullandı.
 
Helin Evrim Sommer 7 Şubat 1971 Varto’da Kürt ve alevi kökenli bir ailede dünyaya geldi. Doğduğunda ailesi ona Helin ismi vermek istedi ancak Türkiye’de Kürtçe isimlerin yasaklanması nedeniyle Hêlîn adının kullanmasına izin verilmedi.
 
Babası, Türkiye’deki ilk sosyalist öğretmenler sendikası “TÖP-DER”in kurucusuydu. Solcu bir Kürt siyasetçi olarak  Türkiye’deki askeri rejimi tarafından zulüme maruz kalan babası 1971’den 1973’e kadar Diyarbakır’daki askeri hapishanede tutuklandı.
 
Helin Evrim Sommer ailesiyle birlikte 1980 yılında Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.
 
2005’ten 2007’ye kadar Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde sosyal bilimler, ardından tarih ve toplumsal cinsiyet çalışmaları alanlarında okudu. Kasım 2016’da Bachelor of Arts’tan mezun oldu.
 
1999-2016 yılları arasında Berlin Temsilciler Meclisi üyeliği yapan Helin Evrim Sommer 2017’den beri Die Linke Almanya Federal Meclisi üyesi olarak görev yapıyor.
Helin Evrim Sommer 2009 yılında tarihçi Robert Sommer ile evlendi. Bir çocuk annesidir.
Rudaw