Trump, Erdoğan'a ‘Kürtlerin Silahlandırılması Konusunda' ne dedi?

ABD Başkanı Donald Trump'un, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede YPG'nin ABD tarafından silahlandırılması meselesinin gündeme geldiği iddia edildi.

Trump, Erdoğan'a ‘Kürtlerin Silahlandırılması Konusunda' ne dedi?

ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesini değerlendiren Washlngton Post gazetesine göre, Trump, Erdoğan'a " IŞİD ile savaşmak için Kürtlerin silahlandırılması konusunda henüz bir kararın olmadığını" söyledi.

"Trump, Türk liderine, İslam Devlet ile savaşmak için Kürtlerin silahlandırılması konusunda henüz bir karar olmadığını söyledi" başlığı ile verdiği haberde ABD ve Türk yetkililerine dayanarak "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefon görüşmesinde Başkan Trump'u, Suriye'de IŞİD ile savaşmak için Kürt savaşçılarının silahlandırılmasının, askeri çaba için ters etki yapabileceğini ve zaten gergin olan ABD ile Türkiye arasındaki bağlara zarar vereceğine ikna etmeye çalıştı" sözlerini kullandı.

Gazete, "Yetkililer, telefon görüşmesinde Erdoğan'ın hedeflerinden biri, Trump'u, (ABD'li) ordunun desteklediği, Rakka'ya saldırı için Kürt savaşçılarının silahlandırılması önerisinden vazgeçmeye ikna etmeye çalışmaktı. Ancak Salı günü yapılan görüşme sırasında Trump, çekimser kaldı ve meseleye ilişkin ek istişarelerin yapılmasının gerektiğini söyledi" diye yazdı.

Trump'un bazı danışmanlarının ise Kürtlerin silahlandırılmasına ilişkin kuşkularını dile getirse de bu seçeneği dışlamadıklarını belirten gazete, ABD tarafından Suriyeli Kürtlere sağlanan desteğin Obama Yönetimi döneminde iki ülkenin bağlarını olumsuz etkilediğini anımsattıktan sonra böyle bir desteğin de "Trump ile Erdoğan arasında oluşmaya başlayan ilişkiyi karmaşıklaştırabileceği" uyarısında bulundu.

"Erdoğan, ABD'yi Rakka operasyonunu, Kürtlerin yerine Türkiye destekli Arap savaşçıları ve Türk askerlerinin gerçekleştirebileceğine iknaya çalıştı" savının da yer verildiği haberde TSK destekli güçlerin Çarşamba sabahı El Bab'da önemli bir ilerleme sağladıkları yönündeki açıklamalara da vurgu yapıldı.