Suriye Ordusu ile DSG arasındaki anlaşmanın detayları

ABD birliklerinin çekilme kararı sonrası bir araya gelen Suriye Ordusu ile YPG arasında imzalanan anlaşmanın detayları ortaya çıkmaya başladı.

Suriye Ordusu ile DSG arasındaki anlaşmanın detayları
ABD birliklerinin çekilme kararı sonrası bir araya gelen Suriye Ordusu ile YPG arasında imzalanan anlaşmanın detayları ortaya çıkmaya başladı.

Güvenilir askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre YPG ile Suriye Ordusu arasında varılan anlaşmadaki en önemli madde Suriye sınırlarının kontrol edilmesi olarak göze çarpıyor.

Anlaşmaya göre Suriye Ordusu, Menbiç’te Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinin kontrolü altında bulunan alanlar ile Menbiç Askeri Konseyi’nin kontrolü altında bulunan alanlar arasındaki bölgelere askerlerini konuşlandırarak tampon bir bölge oluşturacaklar ve Türk destekli güçlerin saldırılarının engellenmesi sağlanacak.

Şam Menbiç Konseyini tanıyacak

Tarafların Menbiç şehir merkezinin yönetimi konusuna öncelik vermediği, şimdilik şehir merkezindeki yönetimin varlığını koruyacağı ve Şam yönetiminin Menbiç sivil ve askeri yönetimini tanıyacağı dile getiriliyor.

Menbiç şehir merkezi konusunun ilk etap görüşmelerinde gündeme alınmamasının, Türkiye kaynaklı tehdidin bertaraf edilmesinin ve yarım milyon kişinin yaşadığı şehrin işgal edilmesini engellemenin öncelikli hedef olarak görülmesinden kaynaklandığı dile getirilirken, tarafların anlaşmanın başarıya ulaşması konusunda istekli olduklarına dikkat çekilmekte.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye Hükümeti’nin üst düzey yöneticileri arasında ABD-Rusya garantörlüğünde önümüzdeki süreçte yapılacak ikinci tur görüşmeleri neticesinde Fırat’ın doğusu konusunda ortak bir çözümün bulunulmasına çalışılacak.

ABD Saidia üssünü Ruslara teslim edecek

Anlaşma kapsamında Türkiye-Suriye sınırına Suriye Ordusu askerleri yerleştirilecek ve bu suretle ABD güçlerinin tüm ülkeden çekilmesi sonrasında DSG güçlerinin bulunduğu bölgelere operasyon düzenlemek isteyen Türkiye’nin planlarını gerçekleştirmesi engellenmiş olacak.

DSG ile Suriye Ordusu arasında gerçekleşen anlaşmanın Suriye’deki savaşı durdurma ve barışın gerçekleşmesi yolunda önemli bir adım olarak nitelendirilirken, ABD birliklerinin 5 ile 7 günlük bir süre içerisinde Menbiç’teki Saidia üssünden çekilerek üssün bir gözetleme noktasına çevrilmesi koşuluyla Ruslara devredilmesi planının da anlaşmada yer aldığı dile getirildi.