Trump'tan İran konusunda geri adım
ABD başkanı Trump, İran'a karşı saldırgan tutumundan bir adım geri attı, "İran'ın aynı liderlikle harika bir ülke olma şansı var" diyerek rejim değişikliği aramadıklarını ifade ederken, İran cephesinde bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesinin nükleer programı için referandum çağrısında bulundu.
ABD başkanı Trump, İran'a karşı saldırgan tutumundan bir adım geri attı, "İran'ın aynı liderlikle harika bir ülke olma şansı var" diyerek rejim değişikliği aramadıklarını ifade ederken, İran cephesinde bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesinin nükleer programı için referandum çağrısında bulundu.
ABD Körfez’e savaş mühimmatları yığarak gerilimi tırmandırırken Donald Trump’tan da “uzlaşma” mesajı geldi.
Nükleer anlaşmadan çekilerek İran’a dönük saldırgan ve tehditkar tutumunda ısrarcı olan Trump, bu kez “İran’da rejim değişikliği aramadıklarını” ifade etti.
Japonya’ya yaptığı resmi ziyarette konuşan Trump, Tahran’la anlaşma yapacaklarını düşündüğünü söyledi.
Trump, “İran’dan birçok insan tanıyorum, bunlar harika insanlar. İran’ın aynı liderlikle harika bir ülke olma şansı var. Rejim değişikliği aramıyoruz, nükleer silah istemiyoruz, sadece bunu açıklığa kavuşturmak istiyorum” dedi.
İran’dan ABD’yle müzakere yaptıkları yönündeki iddialara yalanlama gelmişti.
Trump, bir yandan İran’a karşı “ılımlı” açıklamalar yaparken öte yandan Orta Doğu’ya ilave 1500 asker gönderilmesini de onayladı. Pentagon’un Trump onaylı asker takviyesi “İran’ın bölgede ABD ile müttefiklerine saldırı planlamaya devam ettiğine dair güvenilir istihbarat bulunduğu” iddiasıyla yapılmıştı.
Ruhani: Nükleer programımızı referanduma götürebiliriz
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ABD ile aradaki gerginliğin yükseldiği bir dönemde ülkesinin nükleer programı için referandum yapılması çağrısında bulundu.
İran Haber Ajansı’nın (IRNA) aktardığına göre Ruhani “59. madde her türlü aşamanın ve kapalı kapının önünü açabilir. Bu madde vatandaşlar için açık bir pencere konumunda” dedi.
Tahran’da gazetecilerle bir araya gelen Ruhani yaptığı açıklamada 2004 yılında (Üst düzey nükleer müzakereci olduğu dönemde) İran Dini Lideri Ali Hamaney’e nükleer program için referandum yapılmasını teklif ettiğini belirtti. Hamaney’in anayasanın 59. maddesinin önemli olduğu belirterek bu fikri kabul ettiğini ancak konu için bir vakit belirlenmediğini belirten Ruhani daha sonrasında hükümetin değişmesiyle birlikte olayların farklı geliştiğini söyledi.
Bölgedeki mevcut koşullar için “çok zor” ifadesini kullanan Ruhani hükümetin, şartların vatandaşlar için daha kötü hale gelmemesi yönünde çaba sarf ettiğini belirtti.
Ruhani bu ayın başında yaptığı açıklamada ABD’nin anlaşmadan çekilmesi ve Tahran’a yönelik yaptırımların şiddetlendirmesine cevaben nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerini askıya aldıklarını açıklamıştı.
Ruhani’nin referandum önerisi, İran Dini Lideri Hamaney’in kendisi hakkındaki “nükleer anlaşmayı onaylıyor” iddialarını reddederek nükleer anlaşmanın uygulanma biçiminden razı olmadığını söylemesinden sonra geldi.
Hamaney Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İran Dini Liderinin nükleer anlaşmayı onayladığını söylüyorlar. Onların öyle gözleri ve kulakları var ki her şeyi duyup görüyorlar” ifadelerini kullanarak hükümetin nükleer anlaşmanın imzalanmasının ardından yerine getirilmeyen şartları kendisine bildirdiğini söyledi. Hamaney “uygulanmaması durumunda müdahale etme hakkım olmasına rağmen anlaşmanın uygulanma sürecine karışmadım” dedi.
ABD, 2015 yılında imzalanan ve Trump’ın geçen sene çekildiği nükleer anlaşma konusunda yeniden müzakere masasına oturması için İran’a çok büyük baskı yapıyor.