‘Anayasa, ülkemizin komşu ülkelere karşı saldırı sahası olmasına izin vermez’

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “Irak Anayasası, ülkemizin komşu ülkelere karşı saldırı sahası olmasına izin vermez" dedi.

‘Anayasa, ülkemizin komşu ülkelere karşı saldırı sahası olmasına izin vermez’

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Bağdat'ı ziyaret eden İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Bağdat'ı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Bağdat, bölgesel ve uluslararası diplomatik hareketliliğin merkezidir" diyen Hüseyin, İranlı Bakan'ın bu çerçevede yaptığı ziyaretin önemli olduğunu söyledi.

İran tarafıyla sınır güvenliği meselesini masaya yatırdıklarını aktaran Hüseyin, "Irak Hükümeti, İran ile sınır bölgesinde bazı önlemler aldı. Bazı grupların, komşu ülkelere geçişi konusunda müsamaha göstermeyiz. Irak Anayasası, ülkemizin komşu ülkelere karşı saldırı sahası olmasına izin vermez" diye konuştu.

Hüseyin, İranlı mevkidaşıyla ekonomik ilişkileri de görüştüğünü kaydetti. Irak Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran'dan aldığımız elektrik ve doğal gaz ödemelerini de masaya yatırdık. Bu konu Washington temaslarımızda da (8 Şubat) ajandamız arasındaydı. Şelamçe-Basra demir yolu projesini de ele aldık. Bu konuda sahada pratik çalışmalar söz konusu. Kermanşah-Bağdat demir yolu meselesine de değindik. İran ile ABD'nin uzlaşıya varmasını ve Viyana görüşmelerine dönülmesini destekliyoruz"

"İran ve ABD arasında uzlaşı sağlanması Irak için önemli"

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise Tahran ile Riyad arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapmasından ötürü Irak'a teşekkür etti.

Abdullahiyan, "Irak Hükümeti, komşu ülkelere saldırı alanı olmamaları noktasında ciddiyet içerisindedir. Irak ile ilişkilerimizi geliştirme konusunda çabalarımız sürüyor. İran ve ABD arasında uzlaşı sağlanması Irak için önemlidir. Tahran, birleşik ve bağımsız bir Irak'ı destekliyor. Irak'ın gücü ve gelişimi, İran'ın gücü ve güvenliği demek. Irak Hükümeti'ne desteğimizi bildiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan'ın iki gün sürmesi beklenen Bağdat ziyareti kapsamında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ve siyasi parti liderleriyle görüşmesi bekleniyor.