RTÜK’ten 3 kanala deprem cezası: Yalanı gerçek gibi göstermeye çalışanlara ağır yaptırımlar uyguladık

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, deprem yayınları nedeniyle Halk, FOX TV ve KRT'ye üst sınırdan cezalar verdi.

RTÜK’ten 3 kanala deprem cezası: Yalanı gerçek gibi göstermeye çalışanlara ağır yaptırımlar uyguladık

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, haftalık olağan toplantısında deprem yayınlarını mercek altına aldı ve , 5 ayrı dosyayı karara bağladı.

FOX’ta yayınlanan “Orta Sayfa” programında moderatör Doğan Şentürk, yayında hayırsever vatandaşların gönderdiği kışlık giyim malzemelerinin AFAD tarafından kabul edilmeyerek geri gönderildiğini söylemişti. RTÜK, yayıncı FOX’a üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Halk TV’nin iki ayrı dosyası görüşüldü. “Büyük Felaket Özel Yayın” programında TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın “Buradaki tablodan sonra herkes şunu kafasına kazıyabilir. Bu ülkede böyle bir devletin düşmanı olmak haktır ve meşrudur” şeklindeki sözleri nedeniyle Halk TV’ye üst sınırdan 5 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verildi.


Halk TV’nin ikinci raporu ise deprem bölgesinden yayına bağlanan Şirin Payzın’ın sözlerine ilişkindi. Payzın’ın bölgede sistematik yağmacılık ve hırsızlık yapıldığı iddiaları masaya yatırıldı. Üst Kurul, Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası verdi.

Tele 1’in “18 Dakika” programında Merdan Yanardağ’ın depremdeki yıkımın sorumlusunun siyasi iktidar ve belediyeler olduğunu öne sürmesi ve “İnsanlar bile bile bu merkez sağ, muhafazakâr partilere, gerici partilere oy vermeye devam ettiler. Gölcük depreminin nedenini Ya işte oradaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Donanma Komutanlığı'nın orduevinde dans ediyorlardı, bu yüzden Allah'ın cezası onları vurdu. diyen zihniyet bugün iktidardır” şeklindeki sözleri de yayıncılık ilkesi ihlali kabul edildi. RTÜK, Tele 1 hakkında üst sınırdan idari para cezası ve yine üst sınırdan 5 kez program durdurma cezası kararı verdi.

Tele 1'in “Forum” programında ise, sunucu Namık Koçak’ın Macar Arama Kurtarma ekibinin başından geçtiğini iddia ettiği, “Bir benzinlikte pet şişe suyun dövizle parasını istediler” şeklindeki sözleri rapora konu oldu.
Üst Kurul, Tele 1’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.