Reuters: Millet İttifakı kazanırsa Babacan ekonomiden sorumlu olacak

Türkiye'de ana muhalefet ittifakı olan Millet İttifakı’ndan 4 üst düzey kaynağının Reuters'e verdiği bilgilere göre, 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefetin kazanması halinde eski başbakan yardımcısı Ali Babacan ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı oalacak.

Reuters: Millet İttifakı kazanırsa Babacan ekonomiden sorumlu olacak

Aynı kaynaklar, Altılı Masa’nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmak üzere bir aday da belirlediğini söyledi, ancak adayın kim olduğu belirtilmedi.

Reuters'e konuşan üst düzey bir yetkili, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ikiye ayrılabileceğini söyledi.

Babacan, daha önce Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birlikte çalışıyordu, ancak 2019'da görüş ayrılıkları nedeniyle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ni kurdu. Erdoğan döneminde ekonomiden de sorumluydu ve o dönemde yabancı yatırımcılar tarafından iyi karşılanmıştı.

DEVA Partisi, Babacan'ın gelecekteki rolü hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Duruma aşina başka bir kaynak ise, Babacan'ın yabancı yatırımı ve genel yatırım ortamını da denetleyeceğini söyledi.

“Bağımsız bir merkez bankası olacak”

Merkez bankası ataması ile ilgili CHP'li bir yetkili, "Merkez bankacılığını bilen ve hemen görevi devralıp göreve başlayacak bir aday var ve hazır" dedi.

Yetkili, “Bağımsız bir merkez bankası olacak. Siyasi müdahale olmayacak. Ekonomi yönetimi açısından DEVA Partisi ve Babacan çok hazır görünüyor” yorumunu yaptı.

Kaynaklar, ittifakın kurumlara verildiğini söyledikleri zararı onarmaya odaklanma konusunda anlaşıldığını ve "piyasayı zorlayan" uygulamalara son verileceğini söyledi.

Bu uygulamalar, Merkez Bankası döviz kuru kontrollerini, alışılmışın dışındaki para politikasını, kredi kısıtlamalarını ve piyasa dostu olmayan politikaları içeriyor.

Bir yetkili, "Yapılacak çok iş var. Kurumların tüm başkanlarının ve üyelerinin gitmesi gerekiyor. Kurumlar çok zarar gördü. Onların tekrar ayağa kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.